Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„› Grafen kan rena vatten frĂ„n uranföroreningar

đŸ„› Grafen kan rena vatten frĂ„n uranföroreningar

Ett grafenfilter kan fÄnga upp alla uranpartiklar i förorenat dricksvatten sÄ att uranet aldrig kommer ut i vÄra vattenkranar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Uran Àr skadligt för mÀnniskor Àven i smÄ mÀngder och det Àr ett problem runt om i vÀrlden pÄ platser dÀr uran kommer in i dricksvattnet. Det kan röra sig om lÀckage frÄn gruvdrift, men Àven uran som finns naturligt i berggrunden kan förorena grundvattnet. För höga mÀngder uran i dricksvattnet kan orsaka njurskador och cancer.

– Bara i USA finns mĂ„nga omrĂ„den som Ă€r drabbade av uranföroreningar i vattnet. Till exempel i grundvattendepĂ„erna för High Plains och Central Valley som förser sex miljoner mĂ€nniskor med dricksvatten, sĂ€ger Ahmed Sami Helal forskare vid Department of Nuclear Science and Engineering pĂ„ MIT, i en kommentar till MIT News.

Det Ă€r omöjligt att se med blotta ögat om vatten innehĂ„ller en skadlig mĂ€ngd uran, men ett filter som Ahmed Sami Helals forskargrupp utvecklat kan rena vatten frĂ„n allt uran. Filtret bestĂ„r av ett ”skum” av grafenoxid. Grafenoxiden kan fĂ„nga in uranpartiklarna i vattnet och kondensera dem till kristaller som fastnar i filtret.

– PĂ„ nĂ„gra timmar kan filtret rena en stor mĂ€ngd dricksvatten sĂ„ att det hamnar under EPA:s (amerikanska miljömyndigheten) krav för uran i dricksvatten, sĂ€ger Ju Li, professor vid Department of Nuclear Science and Engineering pĂ„ MIT och den som lett forskargruppen.

Det finns redan metoder för att rena vatten frÄn uran, men forskarna menar att deras metod har klara fördelar. Till att börja med Àr dagens metoder mycket mer kÀnsliga för organiska föroreningar i vattnet, vilket gör det omstÀndligt att rena vatten som har flera typer av föroreningar i sig. Det nya filtret kan ocksÄ ÄteranvÀndas fler gÄnger Àn tidigare filter, vilket gör att kostnaden för reningen gÄr ner.

Forskarna tÀnker nu gÄ vidare och försöka förbÀttra filtret sÄ att det Àven kan rena vatten frÄn andra giftiga Àmnen.

– I framtiden skulle vi i stĂ€llet för ett passivt vattenfilter kunna ha smarta filter som anvĂ€nder elektrolys för att extrahera flera giftiga Ă€mnen, som larmar nĂ€r du behöver byta ut filtret och som visar att vattnet du dricker Ă€r sĂ€kert, sĂ€ger Ju Li.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Michael Long


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.