Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌬  Ett par hundra vindkraftverk utanför Doggers Bankar kommer leverera el till över fyra miljoner engelska hushĂ„ll

🌬 Ett par hundra vindkraftverk utanför Doggers Bankar kommer leverera el till över fyra miljoner engelska hushĂ„ll

För ett par Är sedan presenterade General Electric vindkraftverket Haliade-X - det effektivaste vindkraftverket hittills. En provanlÀggning i Rotterdams hamn har banat vÀg för leveranser av hundratals vindkraftverk.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

I Rotterdams hamn stÄr en prototyp till framtidens vindkraftverk som har benÀmningen Haliade-X. Rotorbladen upptar en diameter Àr pÄ tvÄhundratjugo meter vilket motsvarar lÀngden av tvÄ fotbollsplaner. Kapaciteten ligger pÄ 12 MW.

Under ett perfekt dygn i januari 2020 producerade provanlÀggningen 288 MWh, och leverade dÀrmed el till trettio tusen hushÄll i regionen.

Att bygga rotorblad som Àr över hundra meter lÄnga vardera stÀller enorma krav pÄ materialets hÄllfasthet och flexibilitet. En kombination av kolfiber och glasfiber stÄr för detta. (Det finns en grÀns för hur lÄngt man kan gÄ, men den verkar inte vara nÄdd Ànnu...)

Haliade-X - tvÄ hundra meter i diameter - jÀmförelse med London Eye och mÄtten pÄ Empire State Building.(KÀlla; G.E.)

Rotorbladen och styrenheten Ă€r givetvis bestyckade med en rad sensorer och intelligenta styrenheter. Man mĂ€ter vindstyrka och riktning, temperatur, luftfuktighet och elproduktion i realtid, förutom slitage och eventuella fel som uppstĂ„r i komponenterna – allt för att optimera vindkraftverkets elproduktion.

GE, General Electric, kom relativt sent in i spelet om vindkraft, men nÀr man tog steget sparade man inte pÄ krutet. Ett antal uppköp av bolag krÀvdes för att komma ifatt de redan etablerade varumÀrkena pÄ marknaden. Bland annat saknade man kunskap om vad som kvÀvs för att bygga rotorblad i den hÀr dimensionen.

Man lade till sin lÄnga erfarenhet av stora upphandlingar som hör ihop med traditionell med utfÀstelser om sÄvÀl underhÄll som finansiella lösningar. (Det Àr inga smÄ investeringar vi talar om.)

– Jag tror GE förvĂ„nade alla nĂ€r man presenteraade sitt nya vindkraftverk, sĂ€ger David Harvey, vd för Ørsteds Offshore i USA.

GE Renewable Energy, som nu presenterat sig pÄ marknaden, har fÄtt etablerade spelare som Siemens Gamesa och Vestas Wind Systems att kavla upp Àrmarna ytterligare. (Det Àr inga smÄ bolag vi talar om - Vestas omsatte drygt tolv miljarder Euro under 2019
) Nya, Ànnu kraftfullare vindkraftverk Àr pÄ gÄng, bÄde frÄn Siemens och Vestas.

Idag stÄr vindkraft till havs för endast fem procent av all vindkraft som produceras i vÀrlden. EfterfrÄgan pÄ förnybar energi och möjligheten att dra nytta av de starkare vindarna ute till havs gör att det hÀr segmentet av marknaden förvÀntas öka dramatiskt framöver.

Ett par hundra av GE’s jĂ€tte-möllor kommer sĂ€ttas strax utanför Doggers Bankar, med en sammanlagt kapacitet pĂ„ 3.6 GW. År 2026 ska man kunna leverera el till motsvarande fyra och en halv miljon hushĂ„ll i England.

Att stÀlla om till förnybar energi Àr inget litet projekt.

LĂ„t framtiden komma fortare!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.