Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌬  Ett par hundra vindkraftverk utanför Doggers Bankar kommer leverera el till över fyra miljoner engelska hushåll

🌬 Ett par hundra vindkraftverk utanför Doggers Bankar kommer leverera el till över fyra miljoner engelska hushåll

För ett par år sedan presenterade General Electric vindkraftverket Haliade-X - det effektivaste vindkraftverket hittills. En provanläggning i Rotterdams hamn har banat väg för leveranser av hundratals vindkraftverk.

Per Söderström
Per Söderström

I Rotterdams hamn står en prototyp till framtidens vindkraftverk som har benämningen Haliade-X. Rotorbladen upptar en diameter är på tvåhundratjugo meter vilket motsvarar längden av två fotbollsplaner. Kapaciteten ligger på 12 MW.

Under ett perfekt dygn i januari 2020 producerade provanläggningen 288 MWh, och leverade därmed el till trettio tusen hushåll i regionen.

Att bygga rotorblad som är över hundra meter långa vardera ställer enorma krav på materialets hållfasthet och flexibilitet. En kombination av kolfiber och glasfiber står för detta. (Det finns en gräns för hur långt man kan gå, men den verkar inte vara nådd ännu...)

Haliade-X - två hundra meter i diameter - jämförelse med London Eye och måtten på Empire State Building.(Källa; G.E.)

Rotorbladen och styrenheten är givetvis bestyckade med en rad sensorer och intelligenta styrenheter. Man mäter vindstyrka och riktning, temperatur, luftfuktighet och elproduktion i realtid, förutom slitage och eventuella fel som uppstår i komponenterna – allt för att optimera vindkraftverkets elproduktion.

GE, General Electric, kom relativt sent in i spelet om vindkraft, men när man tog steget sparade man inte på krutet. Ett antal uppköp av bolag krävdes för att komma ifatt de redan etablerade varumärkena på marknaden. Bland annat saknade man kunskap om vad som kvävs för att bygga rotorblad i den här dimensionen.

Man lade till sin långa erfarenhet av stora upphandlingar som hör ihop med traditionell med utfästelser om såväl underhåll som finansiella lösningar. (Det är inga små investeringar vi talar om.)

– Jag tror GE förvånade alla när man presenteraade sitt nya vindkraftverk, säger David Harvey, vd för Ørsteds Offshore i USA.

GE Renewable Energy, som nu presenterat sig på marknaden, har fått etablerade spelare som Siemens Gamesa och Vestas Wind Systems att kavla upp ärmarna ytterligare. (Det är inga små bolag vi talar om - Vestas omsatte drygt tolv miljarder Euro under 2019…) Nya, ännu kraftfullare vindkraftverk är på gång, både från Siemens och Vestas.

Idag står vindkraft till havs för endast fem procent av all vindkraft som produceras i världen. Efterfrågan på förnybar energi och möjligheten att dra nytta av de starkare vindarna ute till havs gör att det här segmentet av marknaden förväntas öka dramatiskt framöver.

Ett par hundra av GE’s jätte-möllor kommer sättas strax utanför Doggers Bankar, med en sammanlagt kapacitet på 3.6 GW. År 2026 ska man kunna leverera el till motsvarande fyra och en halv miljon hushåll i England.

Att ställa om till förnybar energi är inget litet projekt.

Låt framtiden komma fortare!

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.