Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Gamla propellerblad från vindkraftverk får nya syften

♻️ Gamla propellerblad från vindkraftverk får nya syften

Gamla propellerblad från vindturbiner förvandlas till broar och förstärkt betong.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Vindkraftverk används över hela världen för att producera ren energi, men propellerbladen från turbinerna är ett återvinningsproblem. På Irland hard det väckts många idéer om hur man skulle kunna återvinna de gamla propellerbladen. Till exempel återanvänds de för att bygga broar, förstärka betong och övervägs att testas som en potentiell bullerbarriär längs motorvägar.

Nu går den första generationen av propellerblad från vindkraftsparker i pension. Tyvärr är de i princip omöjliga att återvinna på grund av ett skal av plast och glasfiber. Dock är glasfiber ett värdefullt material som används för att göra saker lätta och starka. Genom att istället återanvända, istället för återvinna, bladen av glasfiber så behöver en mindre mängd nytt material produceras.

Nästa generations propellerblad kommer att tillverkas av kolfiber eftersom tillverkarna vill öka storleken, styrkan och livslängden. Att byta från glasfiber till kolfiber kommer att göra de nya bladen mer återvinningsbara.

Det kommer likväl finnas en enorm mängd gamla blad som behöver ett nytt syfte. Det är här University College Cork (UCC) på Irland kommer in i bilden, med sin plan att bygga en bro av gamla turbinblad. Den nya bron kommer finnas vid Middleton-Younghal Greenway, en vandrings- och cykelväg i naturen. Paul Leahy, lektor i vindenergiteknik säger till Euro News:

– Bladen är från en nedlagd Nordex N29-turbin, 14 meter långa. För denna bro, som har en spännvidd på 5 m, skär vi en kort sektion av bladet. Bladen används som brons huvudsakliga strukturella element och är funktionella i konstruktionen.
– De är dock också estetiskt attraktiva tack vare sin svagt böjda form, så vi tror att detta kommer att bli ett intressant inslag längs vandringsleden. Vi tittar också på ytterligare produkter av återanvända propellerblad, såsom utemöbler.

Inte nog med det, UCC samarbetar med skolor i USA i ett projekt som kallas ”re-wind”. Det syftar till att använda gamla propellerblad för andra applikationer, till exempel kustbarriärer för att skydda marken från erosion eller för att bygga elektriska transmissionstorn.

Det är upplyftande att se hur många lösningar som lyfts fram genom ett optimistiskt tankesätt och en vilja att få framtiden att komma snabbare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.