Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± "Frö-kokonger" hjĂ€lper trĂ€d att vĂ€xa i de kĂ€rvaste klimaten

đŸŒ± "Frö-kokonger" hjĂ€lper trĂ€d att vĂ€xa i de kĂ€rvaste klimaten

Ett nytt sÀtt att plantera trÀd anvÀnder sig av frö-kokonger. Detta projekt kan ersÀtta traditionella konstbevattningsmetoder och öka trÀdens överlevnadsgrad till 90%

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett projekt med Land Life Company kan hjÀlpa trÀd vÀxa i de tuffaste klimaten. Den sÄ kallade kokongen Àr en trÀdinkubator och Àr gjord av Ätervunnen och vaxad kartong fylld med nÀringsÀmnen och mycel. Kokongen rymmer ocksÄ sÄ mycket vatten att plantan inte behöver nÄgot ytterligare vatten pÄ 3 mÄnader. Kokongen ökar plantornas överlevnadsgrad frÄn 10% till minst 90%. SÄ smÄningom bryts kartongbehÄllaren helt ned.

Tanken Àr att hjÀlpa trÀd och buskar att vÀxa sig starka genom att uppmuntra vÀxterna att utveckla djupa rotsystem. Ett djupt rotsystem kan hjÀlpa dem genom perioder av torka. De unga vÀxterna skyddas av kokongen och förses med ett effektivt mikroklimat som gör att plantorna kan fokusera pÄ rotutveckling, Àven om det inte kommer nÄgot regn. Kokongen gör ocksÄ att plantorna inte blir beroende av konstbevattning. Sven Kallen frÄn Volterra Ecosystems, en av partnerna i projektet LIFE The Green Link, förklarade för Europeiska kommissionen pÄ vilket sÀtt kokongen hjÀlper unga buskar och plantor att vÀxa:  

– Kokongen hĂ„ller vanligtvis vatten som rĂ€cker för 2-4 mĂ„nader och börjar sedan lĂ„ngsamt brytas ned. Tanken Ă€r att trĂ€det överlever sin första sommar. Det kommer dĂ„ att ha etablerat sig med ett tillrĂ€ckligt djupt rotsystem för att fĂ„ tillgĂ„ng till fukt lĂ€ngre ned i jordtĂ€cket.

Detta sÀtt att plantera buskar och trÀd kommer spara mycket pengar. Speciellt nÀr det gÀller vatten, eftersom det minskar konstbevattning frÄn ungefÀr 1500 liter till cirka 40 liter:

– Bara under det första Ă„ret behöver trĂ€den minst fem gĂ„nger mindre vatten, jĂ€mfört med om man skulle anvĂ€nda vanliga konstbevattningssystem, berĂ€ttar Kallen.

Regnvatten kan ocksÄ filtrera in i kokongen. Den hinkliknande strukturen fungerar som ett avrinningsomrÄde i miniatyr.

Land Life Company kombinerar trÀdodling med teknik genom att anvÀnda satelliter, drönare och jordanalys för att vÀlja de mest lÀmpliga arterna och ta fram odlingsplaner. Plantorna planteras med GPS-borrning och kokongteknik. NÀr de vÀl har planterats sÄ följs framstegen genom live-data.

Enligt en av Waste-Eds videor pÄ Facebook planterade Land Life Company en miljon frön förra Äret för att Äterskapa Sudans trÀdskikt. 85% av de planterade trÀden överlevde. Företaget har dock precis börjat. I Är planerar de att plantera ytterligare tre miljoner trÀd.

Vill du lÀra dig Ànnu mer? Titta pÄ den hÀr videon:

Bild: Land Life Company via InHabitat


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.