Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§± Föroreningar förvandlas till byggnadsmaterial i Mumbai

đŸ§± Föroreningar förvandlas till byggnadsmaterial i Mumbai

Mumbai Àr en av vÀrldens mest förorenade stÀder. HÀr har en innovatör skapat ett filterlöst luftreningssystem som omvandlar föroreningarna till byggnadsmaterial.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Mumbai Àr en av vÀrldens mest förorenade stÀder. NÀr Angad Daryani var ung fick han astma till följd av smoggen i Mumbai. Nu har han kommit pÄ en innovation som omvandlar föroreningar till byggnadsmaterial.

NÀr Daryani studerade vid Georgia Institute of Technology sÄ konstruerade han ett luftreningssystem för utomhusbruk. Innovationen extraherar partiklar ur luften och suger in dem i en behÄllare. NÀr föroreningarna fÄngats överlÀmnas de till ett annat företag som heter Carbon Craft Design. De kombinerar föroreningarna med restprodukter frÄn stenbrott samt ett bindemedel och skapar dÀrigenom golvplattor.

Daryanis anordning för att fÄnga upp föroreningar Àr 76 centimeter hög och kan fÀstas pÄ gatlyktor, vid skolor och flerbostadshus. Den kan fÄnga upp och filtrera 300 kubikfot luft per minut och lagra 11 540 kubikcentimeter föroreningar.

Eftersom luftrenaren inte anvÀnder nÄgra filter sÄ minskar kostnaderna för och avfallet frÄn den nya tekniken. Varje enhet har en uppsamlingskammare för att fÄnga upp föroreningarna. Denna kammare mÄste tömmas ungefÀr var sjÀtte mÄnad, beroende pÄ platsen belastning av föroreningar.

Nyligen har Daryani samlat in 1,5 miljoner dollar i finansiering för att genomföra pilottester i skolor, hotell och industriprojekt. Dessutom sÄ har han arbetat med att göra enheterna mer prisvÀrda sÄ att de kan anvÀndas dÀr de behövs som mest.

- MÄnga av vÀrldens mest förorenade lÀnder Àr ocksÄ bland de fattigaste, sÀger Daryani till BBC. Fattiga mÀnniskor arbetar i fabriker, bygger gator och infrastruktur och tar kollektivtrafik för att komma till jobbet. De bor och arbetar i de mest förorenade miljöerna.

Innovationer och kreativa mÀnniskor med positiv syn pÄ framtiden kan göra stor skillnad - och till och med fÄ framtiden att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.