Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍁 Flytande konstgjorda löv skapar brĂ€nsle frĂ„n solljus

🍁 Flytande konstgjorda löv skapar brĂ€nsle frĂ„n solljus

Forskare frÄn Cambridge universitet har designat lÀtta och flexibla enheter som kan anvÀnda solenergi för att omvandla ljus till brÀnsle. Nu finns det en möjlighet för lastfartyg att en dag drivas av "konstgjorda löv" som flyter ute till havs.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Vid Cambridge universitet har forskare designat ett blad som omvandlar ljus till brÀnsle. Tack vare att bladen bara Àr en millimeter tjocka sÄ kan den flyta pÄ vatten. Enligt studiens ledande professor, Erwin Reisner, sÄ kan dessa blad sÄ smÄningom anvÀndas nÀstan vart som helst.

– Att flytta produktionen av [förnybar energi] till öppet vatten skulle innebĂ€ra att ren energi och markanvĂ€ndning inte konkurrerar med varandra, sĂ€ger Reisner till Euronews.green.
– I teorin kan du rulla ihop dessa enheter och placera dem nĂ€stan var som helst, i vilket land som helst, vilket skulle hjĂ€lpa till med energisĂ€kerhet.

SÄ hur fungerar dessa konstgjorda löv? Denna nya innovation anvÀnder solbrÀnsleceller till skillnad frÄn solpaneler som sÀtts pÄ hustak etcetera. SolbrÀnsleceller anvÀnder energi frÄn solljus för att stimulera kemiska reaktioner som kan producera brÀnsle. Processen liknar till stor del fotosyntesen.

Efter de första försöken redan 2019 sÄ har forskarna anvÀnt tunn film av metalloxider och "perovskiter", som Àr material som bÄde kan fÄnga energi frÄn ljus och belÀggas pÄ flexibel plast.

NÀr man gjorde tester blev det klart att materialen kan dela vatten till vÀte och syre eller reducera CO2 till syngas.

Denna lösning kan vara bra för sjöfartsindustrin eftersom nÀstan 80 % av den globala handeln transporteras med lastfartyg som drivs av fossila brÀnslen. Bladen Àr inte riktigt redo för kommersiella applikationer Àn, men teamet jobbar pÄ att reda ut de sista detaljerna.

Bild: The University of Cambridge via Euronews.green.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.