Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± Enkel supersnabb vĂ€xt kan hjĂ€lpa i kampen mot klimatförĂ€ndringar och matbrist

đŸŒ± Enkel supersnabb vĂ€xt kan hjĂ€lpa i kampen mot klimatförĂ€ndringar och matbrist

Forskare försöker förstÄ hur och varför vÀxten andmat vÀxer sÄ snabbt. Att fÄ ledtrÄdar frÄn vÀxtens gener kan hjÀlpa till i kampen mot bÄde matbrist och klimatförÀndringar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Andmat (slÀktet Lemna) Àr vÀrldens snabbast vÀxande vÀxt. Att förstÄ hur och varför andmat har en sÄ hastig tillvÀxt kan hjÀlpa forskare att "uppgradera" grödor i framtiden och bekÀmpa klimatförÀndringar genom att öka koldioxidlagring och tillvÀxttakt.

VĂ€xten smakar som spenat eller vattenkrasse. Forskare tror att andmat kan det bli en viktig matkĂ€lla tack vare sin snabba tillvĂ€xttakt. Den spelar redan en roll i asiatiska köket. FreeThink beskriver andmat som mycket enkla vĂ€xter. De skriver ”De mĂ€rks knappt, men om du rĂ„kar se dem ser de ut som smĂ„ gröna prickar - ungefĂ€r lika stora som ett nĂ„lhuvud. Den har inga rötter utan lever i vattenmiljö som en flytande vĂ€xt ”. Det intressanta med vĂ€xten Ă€r att det tar mindre Ă€n 24 timmar att odla en helt ny vĂ€xt efter att den har reproducerats.

Vad Àr det i den genetiska informationen som lÄter andmat vÀxa sÄ otroligt snabbt? Det har varit ett stort mysterium för forskare ... fram till nu.

VÀxtens tillvÀxt beror till mycket stor del pÄ dygnets ljuscykel. Ett team vid Salk Institute's Harnessing Plants Initiative ville se vilka av andmatens gener som var aktiva under olika tider pÄ dygnet. De började odla vÀxten i ett laboratorium. Teamet fann att andmat har hÀlften sÄ mÄnga gener som kontrolleras av ljuscykler jÀmfört med andra vÀxter. La Jolla Light rapporterar att forskarna tror att detta kan innebÀra att vÀxten inte har nÄgra begrÀnsningar för nÀr pÄ dygnet den kan vÀxa och att detta Àr varför andmat vÀxer sÄ mycket snabbare Àn andra vÀxter.

Todd Michael, molekylÀrbiolog vid Salks Plant Molecular and Cellular Biology Laboratory, sa i ett uttalande:

– MĂ„nga framsteg inom vetenskapen har gjorts tack vare organismer som Ă€r mycket enkla, som jĂ€st, bakterier och maskar. Tanken hĂ€r Ă€r att vi kan anvĂ€nda en “minimal” vĂ€xt, som andmat, för att förstĂ„ de grundlĂ€ggande funktionerna som gör en organism till en vĂ€xt.

Han tillade:

– Denna vĂ€xt har gjort sig av med de flesta gener som den inte behöver. Den verkar ha utvecklats för att bara fokusera pĂ„ okontrollerad, snabb tillvĂ€xt.

(Gener som vÀxten gjort sig av med Àr exempelvis gener försvarar mot skadedjur.)

Forskarteamets mÄl Àr att bekÀmpa klimatförÀndringar och livsmedelsbrist genom att skapa vÀxter med specialfunktioner, som genetiskt förÀndrade vÀxter med djupare rotsystem som förbÀttrar kolbindningen. Forskningen med andmat kan hjÀlpa forskarna att förstÄ hur de kan uppnÄ en snabb tillvÀxttakt, potentiellt hjÀlpa grödor och andra vÀxter att vÀxa snabbare och binda mer koldioxid i processen.

Bild: Wikimedia


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.