Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ En överraskande hjälte i kampen mot mikroplast: Okra

♻️ En överraskande hjälte i kampen mot mikroplast: Okra

En ny studie från Tarleton State University i Texas visar att okra är en värdefull allierad i kampen för att få bort mikroplaster ur vårt dricksvatten.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Forskare från Tarleton State University i Texas har hittat en osannolik allierad i kampen mot mikroplasterna i vårt dricksvatten: okra.

Frukten, som ofta används i rätter som gumbo och soppa, kan användas som en säker metod för att filtrera bort mikroplaster från vatten. Detta tack vare de egenskaper som gör frukten lite slemmig.

Dr Rajani Srinivasan har, tillsammans med sina kollegor från Tarleton State University, funnit att när polysackarider från okra kombineras med polysackarider från andra växter så blir de effektiva filter som fångar upp mikroplaster. Kombinationen okra och bockhornsklöver fungerar mycket bra för att rena saltvatten. För sötvatten passar kombinationen okra och tamarind bättre.

En viktig anledning till att söka nya vägar för vattenrening är att flockningsmedel, de kemikalier som för närvarande används för att ta bort mikroplaster, kan bli giftiga under vissa omständigheter. Forskarteamet fann att de okrabaserade flockningsmedlen fungerade lika bra, eller till och med bättre, än de kemikalier som används.

En mycket stor fördel är att okrakombinationerna kan användas i befintliga vattenreningsverk, utan att några dyra modifieringar behöver göras.

Nästa steg för forskarna att utforska effektiviteten hos andra kombinationer av polysackarider från växter och sedan testa dessa nya kombinationer på specifika mikroplaster.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.