Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐮 En ny metanreducerande mask för kor

🐮 En ny metanreducerande mask för kor

Brittiska Zelp har skapat en mask för kor som fångar upp och omvandlar metangas.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Kor andas ut metangas, en växthusgas som har mer än 80 gånger större värmeeffekt än koldioxid under de första 20 åren efter att gasen når atmosfären. En ko kan andas ut cirka 100 kilo metan på ett år. För att lösa detta problem har Zelp designat en mask som fångar upp växthusgasen direkt vid källan.

VD för Zelp, Francisco Norris, och hans bror och samarbetspartner Patricio, kommer från en familj som är boskapsuppfödare i Argentina. Francisco Norris säger till Fast Company:

– På grund av vår bakgrund inom djurhållning visste vi att kor andas ut det mesta av metangaserna genom munnen och näsborrarna, så det uppenbara tillvägagångssättet var att arbeta med en enhet som skulle fånga dessa utsläpp vid källan.

Zelps mask sitter direkt på kons nos. I masken finns en sensor och när den detekterar metanhalter som överskrider en viss nivå så startar en teknik som suger in gasen i masken. Därefter oxideras metanen och omvandlas till CO2 (vilken är mindre potent) och vattenånga. Norris förklarar att:

– Processen [reducerar] effektivt djurets utsläpp till mindre än två procent av det ursprungliga värdet.

Efter att Zelp fick masken att fungera korrekt fanns det fortfarande ett problem kvar. Bröderna var mycket angelägna om att masken skulle vara bekväm och praktisk för korna att bära.

– Vi vill designa en enhet som är bekväm för djuret att bära, som inte stör djurets normala beteende och inte påverkar djuret på något sätt, säger Norris

Masken är i sitt slutliga produktionsfas och Zelp vill att masken ska hålla fyra år på ett djur utan att behöva laddas eller bytas ut. Den är tänkt att vara tillgänglig på marknaden 2022.

Att använda denna mask är billigare per ton reducerad metan jämfört med andra lösningar. Till skillnad från fodertillsatser av tång så ändrar masken inte kons mikrobiologi. Zelps mask kan användas på betande kor, såväl som på dem som äter fabricerat foder. Jordbrukare kan till och med använda masken för att övervaka sjukdomar.

Så länge vi äter nötkött och mejeriprodukter så är sådana här lösningar nödvändiga för att minska miljöeffekterna och få en mer hållbar framtid att komma snabbare.

Bild: Zelp


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.