Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐼 En ny metanreducerande mask för kor

🐼 En ny metanreducerande mask för kor

Brittiska Zelp har skapat en mask för kor som fÄngar upp och omvandlar metangas.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Kor andas ut metangas, en vÀxthusgas som har mer Àn 80 gÄnger större vÀrmeeffekt Àn koldioxid under de första 20 Ären efter att gasen nÄr atmosfÀren. En ko kan andas ut cirka 100 kilo metan pÄ ett Är. För att lösa detta problem har Zelp designat en mask som fÄngar upp vÀxthusgasen direkt vid kÀllan.

VD för Zelp, Francisco Norris, och hans bror och samarbetspartner Patricio, kommer frÄn en familj som Àr boskapsuppfödare i Argentina. Francisco Norris sÀger till Fast Company:

– PĂ„ grund av vĂ„r bakgrund inom djurhĂ„llning visste vi att kor andas ut det mesta av metangaserna genom munnen och nĂ€sborrarna, sĂ„ det uppenbara tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet var att arbeta med en enhet som skulle fĂ„nga dessa utslĂ€pp vid kĂ€llan.

Zelps mask sitter direkt pÄ kons nos. I masken finns en sensor och nÀr den detekterar metanhalter som överskrider en viss nivÄ sÄ startar en teknik som suger in gasen i masken. DÀrefter oxideras metanen och omvandlas till CO2 (vilken Àr mindre potent) och vattenÄnga. Norris förklarar att:

– Processen [reducerar] effektivt djurets utslĂ€pp till mindre Ă€n tvĂ„ procent av det ursprungliga vĂ€rdet.

Efter att Zelp fick masken att fungera korrekt fanns det fortfarande ett problem kvar. Bröderna var mycket angelÀgna om att masken skulle vara bekvÀm och praktisk för korna att bÀra.

– Vi vill designa en enhet som Ă€r bekvĂ€m för djuret att bĂ€ra, som inte stör djurets normala beteende och inte pĂ„verkar djuret pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, sĂ€ger Norris

Masken Àr i sitt slutliga produktionsfas och Zelp vill att masken ska hÄlla fyra Är pÄ ett djur utan att behöva laddas eller bytas ut. Den Àr tÀnkt att vara tillgÀnglig pÄ marknaden 2022.

Att anvÀnda denna mask Àr billigare per ton reducerad metan jÀmfört med andra lösningar. Till skillnad frÄn fodertillsatser av tÄng sÄ Àndrar masken inte kons mikrobiologi. Zelps mask kan anvÀndas pÄ betande kor, sÄvÀl som pÄ dem som Àter fabricerat foder. Jordbrukare kan till och med anvÀnda masken för att övervaka sjukdomar.

SÄ lÀnge vi Àter nötkött och mejeriprodukter sÄ Àr sÄdana hÀr lösningar nödvÀndiga för att minska miljöeffekterna och fÄ en mer hÄllbar framtid att komma snabbare.

Bild: Zelp


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.