Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌱 En miljard koraller per år - odlade på land

🌱 En miljard koraller per år - odlade på land

Coral Vita’s är baserat i Bahamas och två av deras uppdrag är att återställa skadade korallrev och att odla koraller som är mer tåliga när det kommer till klimatet.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Coral Vita, ett företag baserat i Bahama, grundades av Sam Teicher och Gator Halpern. De träffades på Yale School of Forestry & Environment där de fann ett ömsesidigt intresse och en gemensam oro för korallernas status och framtid.

– Jag växte upp i San Diego, Kalifornien. Där tillbringade jag så mycket tid jag kunde i havet och vågorna och min kompanjon Sam har varit dykare sedan han var 13 år gammal, säger Gator Halpern till euronews.green.
– Även under vår relativt korta livstid så har vi kunnat se hur drastiskt de marina miljöerna har förändrats. Särskilt korallreven, som har kollapsat runt om i världen.
Sam Teicher och Gator Halpern. Bild: Coral Vita via euronews.green

Korallrev är mycket viktiga ekosystem. En miljard människor förlitar sig på dem för att kunna försörja sig. Över 25 % av alla marina arter lever i och vid korallrev. Reven skyddar också kusterna mot stormar och vågor.

– Korallrev är verkligen hörnstenen för livet i våra hav, och därför på många sätt livet på hela vår planet, säger Gator.
– Vår kärlek till miljön och för havet ledde till beslutet att vi inte bara skulle studera vetenskapen och se vad som hände. Vi ville försöka skapa ett uppdragsbaserat företag för att göra vårt bästa i den här frågan, som ligger oss så varmt om hjärtat.

Coral Vita lanserades i maj 2019 och det är den första landbaserade kommersiella korallfarmen i Freeport, Bahamas. Paret har utvecklat en högteknologisk lösning som kan odla mer mångsidiga och motståndskraftiga koraller, vilka sedan kan användas för att återställa rev. Coral Vita odlar 24 typer av inhemska koraller och de gör det hela 50 gånger snabbare än i naturen. Företagets koraller är uppfödda för att kunna motstå effekterna av klimatförändringar på bättre sätt.

Företaget har fått Earthshot-priset och kommer att få 1 miljon pund (1,2 miljoner euro) i prispengar. Tack vare priset så kommer företaget att kunna etablera ett globalt nätverk av korallfarmer - och odla en miljard koraller varje år.

Att ta bättre hand om vår jord kommer att medföra att framtiden kommer snabbare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.