Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± En miljard koraller per Ă„r - odlade pĂ„ land

đŸŒ± En miljard koraller per Ă„r - odlade pĂ„ land

Coral Vita’s Ă€r baserat i Bahamas och tvĂ„ av deras uppdrag Ă€r att Ă„terstĂ€lla skadade korallrev och att odla koraller som Ă€r mer tĂ„liga nĂ€r det kommer till klimatet.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Coral Vita, ett företag baserat i Bahama, grundades av Sam Teicher och Gator Halpern. De trÀffades pÄ Yale School of Forestry & Environment dÀr de fann ett ömsesidigt intresse och en gemensam oro för korallernas status och framtid.

– Jag vĂ€xte upp i San Diego, Kalifornien. DĂ€r tillbringade jag sĂ„ mycket tid jag kunde i havet och vĂ„gorna och min kompanjon Sam har varit dykare sedan han var 13 Ă„r gammal, sĂ€ger Gator Halpern till euronews.green.
– Även under vĂ„r relativt korta livstid sĂ„ har vi kunnat se hur drastiskt de marina miljöerna har förĂ€ndrats. SĂ€rskilt korallreven, som har kollapsat runt om i vĂ€rlden.
Sam Teicher och Gator Halpern. Bild: Coral Vita via euronews.green

Korallrev Ă€r mycket viktiga ekosystem. En miljard mĂ€nniskor förlitar sig pĂ„ dem för att kunna försörja sig. Över 25 % av alla marina arter lever i och vid korallrev. Reven skyddar ocksĂ„ kusterna mot stormar och vĂ„gor.

– Korallrev Ă€r verkligen hörnstenen för livet i vĂ„ra hav, och dĂ€rför pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt livet pĂ„ hela vĂ„r planet, sĂ€ger Gator.
– VĂ„r kĂ€rlek till miljön och för havet ledde till beslutet att vi inte bara skulle studera vetenskapen och se vad som hĂ€nde. Vi ville försöka skapa ett uppdragsbaserat företag för att göra vĂ„rt bĂ€sta i den hĂ€r frĂ„gan, som ligger oss sĂ„ varmt om hjĂ€rtat.

Coral Vita lanserades i maj 2019 och det Àr den första landbaserade kommersiella korallfarmen i Freeport, Bahamas. Paret har utvecklat en högteknologisk lösning som kan odla mer mÄngsidiga och motstÄndskraftiga koraller, vilka sedan kan anvÀndas för att ÄterstÀlla rev. Coral Vita odlar 24 typer av inhemska koraller och de gör det hela 50 gÄnger snabbare Àn i naturen. Företagets koraller Àr uppfödda för att kunna motstÄ effekterna av klimatförÀndringar pÄ bÀttre sÀtt.

Företaget har fÄtt Earthshot-priset och kommer att fÄ 1 miljon pund (1,2 miljoner euro) i prispengar. Tack vare priset sÄ kommer företaget att kunna etablera ett globalt nÀtverk av korallfarmer - och odla en miljard koraller varje Är.

Att ta bÀttre hand om vÄr jord kommer att medföra att framtiden kommer snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.