Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± En app som planterar trĂ€d

đŸ“± En app som planterar trĂ€d

Ant Forest, appen som Äterplanterar planeten genom att omvandla valet att leva en koldioxidsnÄl livsstil till ett spel - och verkliga trÀd. Projektet vann priset för Champions of the Earth 2019.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ant Forest lanserades 2016 och sedan dess fÄtt över en halv miljard anvÀndare. Den omvandlar aktiviteter med lÄga koldioxideffekter, som till exempel att gÄ/cykla till jobbet, till riktiga trÀd.

Hur fungerar appen? Varje gĂ„ng en anvĂ€ndare gör ett koldioxidsnĂ„lt val/aktivitet belönas de med ”gröna energipoĂ€ng”. World Economic Forum skriver:

”IstĂ€llet för att omedelbart spendera dessa poĂ€ng pĂ„ ett riktigt trĂ€d förvandlar Ant Forest sina anvĂ€ndare till spelare. De gröna energipoĂ€ngen "vĂ€xer" till ett virtuellt trĂ€d i anvĂ€ndarens app. AnvĂ€ndare kan dela grön energi med vĂ€nner och se hur deras virtuella skogar jĂ€mförs med andra.”

Ant Forest donerar och planterar ett riktigt trÀd för varje virtuellt trÀd som odlas.

Kina Ă€r ett av de lĂ€nder som gynnas mest av appen. Även om en tredjedel av Kinas ”greening” Ă€r ett resultat av jordbrukets expansion, kommer 42% frĂ„n projekt som planterar trĂ€d. Ant Forest har blivit den största privata aktören i landet, enligt FN.

Förutom att beskoga planeten sÄ hjÀlper trÀden till att reparera eroderade jordar och minska koldioxidnivÄn som redan finns i atmosfÀren. Ant Financial Group sa att 400 000 arbetstillfÀllen (mÄnga för lokala jordbrukare) möjliggjordes tack vare projektet. Sist men inte minst, genom att inte bara plantera trÀden, utan ocksÄ fÄ anvÀndarna att göra nÄgot i verkliga livet, har det skett en betydande beteendeförÀndring. Att anvÀnda spelformatet har inspirerat miljontals mÀnniskor att "anta livsstilar med lÀgre koldioxidutslÀpp", skriver World Economic Forum.

Titta pÄ en kort video om projektet.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.