Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ—ș Elektronisk flaskpost hjĂ€lper forskare kartlĂ€gga plastskrĂ€p

đŸ—ș Elektronisk flaskpost hjĂ€lper forskare kartlĂ€gga plastskrĂ€p

För att fÄ mer information om hur plastskrÀp driver och ackumuleras till havs anvÀnder forskare plastflaskor med GPS och satellitsÀndare.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Bild: University of Exeter via Forskning & Framsteg.

Varje Är ökar plastföroreningarna i haven med Ätta miljoner ton nytt skrÀp. Brister i kunskapen om varifrÄn plastföroreningarna kommer, och hur skrÀpet rör sig, har inspirerat till ett forskningsprojekt flera lÀnder emellan. Med mer information Àr det lÀttare att förutspÄ hur föroreningarna driver till havs och var de kommer att ansamlas.

Forskare frÄn USA, Bangladesh och England har utvecklat en metod för att fÄ tillgÄng till mer detaljerad data om hur enskilda plastföremÄl förflyttas i vÀrldshaven. Det finns oceanografiska modeller som ger ledtrÄdar, men det har saknats metoder för detaljerad data om var plastskrÀp tar vÀgen, skriver Forskning & framsteg.

Forskarna konstruerade plastflaskor med samma egenskaper som PET-flaskor (form, storlek, flytförmÄga). I flaskorna installerades gps och satellitsÀndare. Den elektroniska flaskposten slÀngdes i vattnet i floden Ganges och vid flodens utlopp i havet. DÀrefter anvÀnde forskningsteamet GIS-teknik (geografiskt informationssystem, digitala kartor) för att sammanstÀlla informationen.

Emily Duncan Àr postdoktorand vid University of Exeter i England. Hon Àr huvudförfattare till den nya studien och sÀger:

– Jag blev förvĂ„nad över hur lĂ„ngt flaskorna kunde fĂ€rdas pĂ„ en förhĂ„llandevis kort tid. Den som rörde sig lĂ„ngt flöt ivĂ€g nĂ€stan 3 000 kilometer. Det visar verkligen att det hĂ€r Ă€r ett globalt problem.”

Tekniken som forskningsteamet utvecklat Àr open source, vilket betyder att att den Àr fri för alla att anvÀnda och modifiera. Flera studier Àr pÄ gÄng och tekniken planeras att anvÀndas pÄ flera typer av plastskrÀp.

Förtydligande data om att problemet löses bÀst genom ett globalt samarbete kanske kan pÄskynda en ljusare framtid för vÄra gemensamma hav.  


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.