Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇧🇷 Drönare spanar efter olaglig avskogning

🇧🇷 Drönare spanar efter olaglig avskogning

Stammar i Amazonas regnskog utbildas så att de kan använda drönare för att skydda vilda djur och rapportera olagliga aktiviteter.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

WWF och Kaninde Ethno-Environmental Defense Association, en organisation som utgörs av bland annat biologer, journalister och specialister inom hälso- och sjukvård, genomför en drönarkurs för fem inhemska stammar. En av stammarna är Uru Eu Wau Wau och har sin hemvist i Rondonia i västra Brasilien.

WWF-UK

Stammar har kunnat skaffa högupplösta bilder, videor och ange GPS-koordinater för avverkningsplatser tack vare drönarna. Good News Network skriver att första gången teamet använde tekniken upptäckte de ett område på 1,4 hektar med skövlad mark. Till slut kunde de dokumentera iakttagelser av en helikopter som spred gräsfrön, vilket antyder att de som högg ned skogen planerade att använda hygget som betesmark, vilket är en olaglig aktivitet.

Detta är ett mycket användbart projekt, särskilt nu under COVID-19 när den brasilianska regeringen inte har kunnat placera ut tillräckligt antal myndighetsorgan för att stoppa skogsavverkare och ranchägare som bränner regnskog i Amazonas. Till följd av det har avskogningen ökat. Drönare är dessutom ett billigt alternativ. Projektet kan kosta så lite som $ 2 000 per grupp, inkluderat både utrustning och utbildning.

Tekniken är förvånansvärt väl bemött av stammarna och ger dem en större kapacitet att skydda skogen från avverkning, säger Felipe Spina Avina som arbetar för WWF som analytiker i projekt som fokuserar på bevarande.

Till CNN sade han:

– De kan sammanställa ett ärende med starka bevis som de kan skicka till myndigheterna, som sedan kan agera med mycket större tryck och med mycket större resurser för att stoppa  de olagliga aktiviteter som pågår.

Tack vare drönare är de brasilianska regnskogarna och dess invånare säkrare än tidigare. Framtiden ser ljusare ut för Amazonas - och i förlängningen även resten av världen.

En video från WWF om drönarprojektet. 

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.