Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‡§đŸ‡· Drönare spanar efter olaglig avskogning

đŸ‡§đŸ‡· Drönare spanar efter olaglig avskogning

Stammar i Amazonas regnskog utbildas sÄ att de kan anvÀnda drönare för att skydda vilda djur och rapportera olagliga aktiviteter.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

WWF och Kaninde Ethno-Environmental Defense Association, en organisation som utgörs av bland annat biologer, journalister och specialister inom hÀlso- och sjukvÄrd, genomför en drönarkurs för fem inhemska stammar. En av stammarna Àr Uru Eu Wau Wau och har sin hemvist i Rondonia i vÀstra Brasilien.

WWF-UK

Stammar har kunnat skaffa högupplösta bilder, videor och ange GPS-koordinater för avverkningsplatser tack vare drönarna. Good News Network skriver att första gÄngen teamet anvÀnde tekniken upptÀckte de ett omrÄde pÄ 1,4 hektar med skövlad mark. Till slut kunde de dokumentera iakttagelser av en helikopter som spred grÀsfrön, vilket antyder att de som högg ned skogen planerade att anvÀnda hygget som betesmark, vilket Àr en olaglig aktivitet.

Detta Àr ett mycket anvÀndbart projekt, sÀrskilt nu under COVID-19 nÀr den brasilianska regeringen inte har kunnat placera ut tillrÀckligt antal myndighetsorgan för att stoppa skogsavverkare och ranchÀgare som brÀnner regnskog i Amazonas. Till följd av det har avskogningen ökat. Drönare Àr dessutom ett billigt alternativ. Projektet kan kosta sÄ lite som $ 2 000 per grupp, inkluderat bÄde utrustning och utbildning.

Tekniken Àr förvÄnansvÀrt vÀl bemött av stammarna och ger dem en större kapacitet att skydda skogen frÄn avverkning, sÀger Felipe Spina Avina som arbetar för WWF som analytiker i projekt som fokuserar pÄ bevarande.

Till CNN sade han:

– De kan sammanstĂ€lla ett Ă€rende med starka bevis som de kan skicka till myndigheterna, som sedan kan agera med mycket större tryck och med mycket större resurser för att stoppa  de olagliga aktiviteter som pĂ„gĂ„r.

Tack vare drönare Àr de brasilianska regnskogarna och dess invÄnare sÀkrare Àn tidigare. Framtiden ser ljusare ut för Amazonas - och i förlÀngningen Àven resten av vÀrlden.

En video frĂ„n WWF om drönarprojektet. 

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.