Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Drönare ska plantera 1 miljard trĂ€d innan 2028

🌳 Drönare ska plantera 1 miljard trĂ€d innan 2028

VÄr planet mÄste ÄterfÄ sina skogar och helst sÄ snabbt som möjligt. Turligt nog kan Flash Forest's drönare hjÀlpa till genom att plantera trÀd mycket snabbare Àn mÀnniskor.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Flash Forest, ett kanadensisk nystartat företag, anvÀnder drönare för att plantera trÀd genom att skjuta ned frökapslar i marken. Företaget planerar att anvÀnda sin teknik för att plantera hundratusentals trÀd till slutet av detta Är - och en miljard trÀd till 2028. Flash Forest, precis som mÄnga andra liknande nystartade företag, tror att teknik kan hjÀlpa vÀrlden att nÄ mÄl sÄsom att Äterplantera skogar, hjÀlpa den biologiska mÄngfalden och bekÀmpa klimatförÀndringarna.

Som vi alla vet Àr avskogning ett enormt problem. DÀrtill ett som inte Àr lÀttfixat. Men tack vare dessa drönare finns det ljus i mörkret. NÀr det gÀller att plantera nya trÀd, och ÄterstÀlla skogar som redan har gÄtt förlorade, jobbar drönarna snabbare, mer effektivt och billigare Àn mÀnniskor. För nÀrvarande kan tekniken Flash Forest utarbetat plantera 10 000 till 20 000 frökapslar per dag. NÀr tekniken utvecklats Ànnu mer kan cirka 100 000 trÀd planteras om dagen.

För att hjÀlpa fröna att överleva bÀttre, och gro och vÀxa snabbare, Àr frökapslarna förpackade i ett patentskyddat substrat, en mix av nÀrsalter och andra Àmnen, som uppmuntrar fröna att börja gro veckor innan de annars skulle vaknat till liv. Frökapslarna Àr ocksÄ utformade för att lagra fukt. PÄ sÄ sÀtt kan plantorna överleva trots mÄnader av torka. Fast Company skriver:

"I vissa omrÄden, sÄsom kuperad terrÀng eller i mangroveskogar, anvÀnder drönarna en pneumatisk avfyrningsanordning som skjuter frökapslar djupare ned i jorden.Tack vare detta kan frön planteras i omrÄden som mÀnniskor har svÄrt att ta sig till."

Vid varje plantering anvÀnds fyra olika trÀdarter, men mÄlet Àr Ätta. Angelique Ahlstrom, grundare av Flash Forest och strategichef sÀger:

– Vi prioriterar verkligen biologisk mĂ„ngfald sĂ„ vi försöker plantera inhemska arter i motsats till monokulturer. Vi arbetar med lokala fröbanker och tar ocksĂ„ hĂ€nsyn till tĂ€nkbara förĂ€ndringarna som klimatproblematiken kan medför. Vi försöker förutse hur klimatet kommer att se ut i planteringsomrĂ„det om fem till Ă„tta Ă„r, nĂ€r dessa trĂ€d Ă€r Ă€ldre och har vuxit till sig, och hur det kommer att pĂ„verka dem.

Om vi verkligen har som mÄl att vid mitten av Ärhundradet ha tagit itu med problematiken kring klimatförÀndringarna sÄ Àr just plantering av trÀd ett effektivt drag. Men dÄ mÄste ocksÄ trÀden börja vÀxa sÄ snabbt som möjligt - helst redan idag. Tack vare Flash Forest, och andra likasinnade nystartade företag och projekt, Àr detta inte bara möjligt, utan ocksÄ redan i full gÄng. De fÄr framtidens skogar att komma igÄng snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.