Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± Drönare planterar 40 000 frön om dagen

đŸŒ± Drönare planterar 40 000 frön om dagen

Med hjÀlp av artificiell intelligens och specialdesignade frökapslar sÄ skjuter start-upen frön i marken frÄn hög höjd.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Med hjÀlp av en flotta av mycket avancerade "oktokoptrar" bekÀmpar denna australiensiska start-up, som heter AirSeed Technologies, effekterna av avskogning och förluster av biologisk mÄngfald. Genom att kombinera artificiell intelligens med specialdesignade frökapslar sÄ kan start-upen skjuta ner nya frön i marken frÄn hög höjd.

– Var och en av vĂ„ra drönare kan plantera över 40 000 frökapslar per dag och de flyger helt sjĂ€lvstĂ€ndigt, sĂ€ger Andrew Walker, VD och medgrundare av AirSeed Technologies till Euronews.com.

– JĂ€mfört med traditionella metoder gĂ„r det 25 gĂ„nger snabbare, men blir ocksĂ„ 80 procent billigare.

Var och en av drönarna Àr laddade med frön som Àr speciellt utvalda och kompatibla med livsmiljön som de kommer att planteras i. Kapslarna som fröna Àr placerade inuti Àr tillverkade av biomassa som Àr avfall frÄn andra verksamheter. Detta ger en kolrik belÀggning som skyddar fröna frÄn gnagare, insekter och fÄglar.

– Nischen ligger egentligen i vĂ„r bioteknik, som Ă€r stödsystemet för fröet nĂ€r det vĂ€l Ă€r pĂ„ marken, sĂ€ger Walker. Det skyddar fröet frĂ„n olika typer av vilda djur, men stöder ocksĂ„ fröet nĂ€r det gror och hjĂ€lper verkligen till att leverera alla de nĂ€ringsĂ€mnen och mineraler som det behöver, tillsammans med probiotika för att verkligen öka tillvĂ€xten i ett tidigt skede.

Genom att fÄ drönarna att plantera fröna i förutbestÀmda mönster och sedan registrera varje frös koordinater sÄ kan AirSeed senare bedöma trÀdens hÀlsa medan de vÀxer.

– Vi Ă€r mycket medvetna om det faktum att vi mĂ„ste Ă„terstĂ€lla markens hĂ€lsa, vi mĂ„ste Ă„terstĂ€lla mikrobiella samhĂ€llen i marken, och vi mĂ„ste Ă„terstĂ€lla primĂ€ra livsmiljöer för djur, fortsĂ€tter Walker, som tror att den drönarbaserade tekniken har obegrĂ€nsade möjligheter.

Vid det hÀr laget har AirSeed planterat 50 000 trÀd och Är 2024 Àr deras mÄl att ha planterat 100 miljoner trÀd. AirSeed siktar mot att, likt ett vÀl preparerat frö, gro och vÀxa till ett robust och vitt förgrenat nÀtverk för en grönare framtid.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.