Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Drönare Ă„terplanterar skog efter skogsbrĂ€nder

🌳 Drönare Ă„terplanterar skog efter skogsbrĂ€nder

DroneSeed tar Äterplantering med hjÀlp av drönare till en helt ny nivÄ.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Drönare kan anvÀndas till mÄnga fantastiska saker, som att leverera lÀkemedel till mÀnniskor som befinner sig i obygden, upptÀcka föroreningar, men ocksÄ till att ÄterstÀlla ekosystem. DroneSeed, ett företag med sÀte i Seattle, anvÀnder sina drönare för att Äterplantera omrÄden som brunnit ner till följd av skogsbrÀnder.

Konceptet att anvĂ€nda drönare till Ă„terplantering Ă€r inte nytt, men DroneSeed har fullĂ€ndat processen. De har skapat “poddar” som innehĂ„ller allt fröet inuti behöver: nĂ€ringsĂ€mnen och naturliga bekĂ€mpningsmedel. DroneSeeds teknik anvĂ€nder ocksĂ„ avancerad kartlĂ€ggning med hjĂ€lp av laser för att hitta var fröna har störst chans att överleva. Inhabitat skriver att "Ă€ven om denna metod inte Ă€r ny och det finns andra drönarföretag som kan göra jobbet sĂ„ Ă€r DroneSeed det enda företaget som godkĂ€nts av Federal Aviation Administration för att distribuera en flotta av tyngre drönare för att Ă„terplantera efter skogsbrĂ€nder."

De metoder för Äterbeskogning som anvÀnds mest baseras pÄ att först driva upp unga trÀd i plantskolor och sedan plantera ut dem för hand. Med denna metod kan arbetare generellt tÀcka cirka 2 tunnland skog om dagen. I jÀmförelse kan fem eller sex drönare och fyra anstÀllda tÀcka 50 tunnland om dagen med hjÀlp av tekniken frÄn DroneSeed. Företaget menar att de inte vill ersÀtta arbetskraft utan komplettera redan existerande metoder. LÄngt ifrÄn all areal som drabbats av skogsbrÀnder blir Äterplanterade, sÄ det finns utrymme för fler aktörer. DroneSeeds tillvÀgagÄngssÀtt Àr ocksÄ billigare för markÀgare och sparar dem 30 till 50% i kostnader för Äterplantering.

Bara 30 dagar efter en skogsbrand kan DroneSeed börja Äterplantera omrÄdet. Just nu jobbar de med de omrÄden som brann ner under sommarens skogsbrÀnder i Oregon och Kalifornien. Nyligen fick företaget tillrÀckligt med finansiering frÄn investerare för att förvÀrva Silvaseed (ett företag som levererar frön och plantor), vilket gör att DroneSeed kan skala upp sin verksamhet.

– Global Ă„terplantering av skog Ă€r nyckeln till vĂ„r kamp mot klimatförĂ€ndringar, sĂ€ger Jay Zaveri, en partner pĂ„ Social Capital till Inhabitat.

Att anvÀnda ny teknik för att restaurera naturliga habitat bidrar till att fÄ en mer hÄllbar och grön framtid att komma snabbare.

Bild: DroneSeed via Inhabitat


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.