Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐑 Denna hoodie tillför inte nĂ„gon koldioxid

🐑 Denna hoodie tillför inte nĂ„gon koldioxid

Denna nya hoodie medför inte nÄgot tillskott av koldioxid till atmosfÀren och produktionen börjar med fÄr i Nya Zeeland.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

NĂ€r en produkt Ă€r ”kolnegativ” betyder det vanligtvis att tillverkaren har köpt klimatkompensationer. Detta förĂ€ndrar dock inte det faktum att produktionen tillförde koldioxid till atmosfĂ€ren. SĂ„ Ă€r inte fallet för den hĂ€r nya hoodien. Den extraherar mer kol frĂ„n atmosfĂ€ren Ă€n den tillför.

Hela processen börjar i Nya Zeeland dÀr det brittiska startup-företaget Sheep Inc hÀmtar sin ull. Tack vare gÄrdar som anvÀnder regenerativa jordbruksmetoder, som till exempel att fÄren "betar i ekologiskt strategiska omrÄden", fÄngar ullen mer koldioxid Àn gÄrdarna slÀpper ut.

– Under de senaste tvĂ„ Ă„ren har vi genomfört ett forskningsprojekt tillsammans med gĂ„rdarna för att verkligen ta reda pĂ„ vad det slutliga resultatet Ă€r - hur stor pĂ„verkan har ett kilo ull frĂ„n en viss gĂ„rd [?]" sĂ€ger VD och grundare Edzard van der Wyck till Fast Company.

Det visar sig att gÄrdarna fÄngar mer Àn tillrÀckligt med koldioxid för att tÀcka utslÀppen i de andra stadierna av tröjans framstÀllning.

Ullen transporteras med bÄt till Tyskland till ett spinneri som tillverkar garnet med hjÀlp av förnybar energi. DÀrefter genomgÄr garnet en behandling, naturligtvis fri frÄn skadliga kemikalier, som kan hjÀlpa till att göra ullen mer hÄllbar sÄ att hoodien hÄller lÀngre. I en fabrik i Portugal anvÀnds 3D-stickmaskiner, som drivs med solenergi, för att sticka hoodies utan materialsvinn. Eftersom maskinerna skapar tröjorna utan nÄgot extra material till sömmar sÄ Àr detta klÀdesplagg helt biologiskt nedbrytbart i slutet av sin livscykel.

– Du kan grĂ€va ned vĂ„ra tröjor i marken och de Ă€r borta inom 6 till 12 mĂ„nader, förklarar van der Wyck.

Sheep Inc anvÀnder elbilar, nÀr det Àr möjligt, för att leverera hoodien till kunderna. De utforskar ocksÄ nya sÀtt att ytterligare minska sitt koldioxidavtryck, till exempel genom att mata fÄren med sjögrÀs sÄ att de rapar mindre mÀngd metan.

– VĂ„rt verkliga mĂ„l med detta, sĂ€ger han, Ă€r att visa att varumĂ€rken faktiskt kan vara en del av lösningen istĂ€llet för en del av problemet. Detta genom en noggrann granskning av varje enskild del av leverantörskedjan och den egna verksamhet.

Bild: Sheep Inc via Fast Company


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.