Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Biologiskt nedbrytbara kapslar - ett substitut för mikroplaster?

♻️ Biologiskt nedbrytbara kapslar - ett substitut för mikroplaster?

​​Ett startup-företag i Paris utvecklar en beläggning för plastprodukter samt ett substitut för mikrokapslar för att göra mikroplaster till ett minne blott.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Mikroplaster är ett stort problem som skadar våra marina ekosystem såväl som livsmiljöer på land och i sötvatten. År 2022 träder EU:s förbud mot mikroplast i kraft och ett substitut för mikroplast och mikrokapslar (som ofta finns i bland annat tvättmedel) behövs.

I Paris finns ett nystartat företag som heter Calyxia. Företaget utvecklar ett koncept för att försöka göra mikroplast till ett minne blott. Detta startup-projekt fick nyligen 17,5 miljoner dollar i finansiering. Calyxia utvecklar beläggningar som kan appliceras utanpå plastprodukter, som till exempel elektronik och sportartiklar, för att förhindra att materialet släpper ifrån sig mikroplaster när de slits.

Fast Company rapporterar att företagets VD Jamie Walters samarbetade med forskare från Harvard och Cambridge Univeristy för att skapa denna nya teknik. Teamet byggde ett sortiment av biologiskt nedbrytbara material och testade deras prestanda, och naturligtvis, i vilken grad de var biologiskt nedbrytbara.

Optimist Daily skriver att "ett område där deras teknik kan vara användbar är jordbruket, där bönder använder mikrokapslar för att långsamt släppa ut aktiva kemiska föreningar som bekämpningsmedel, vilket hjälper till att förbättra skörden och samtidigt minska mängden av den nödvändiga aktiva ingrediensen". De flesta produkter som används idag har mikrokapslar som är gjorda av plast.

Calyxias kapslar, å andra sidan, bröts ned helt och hållet under tester och lämnade bara CO2 och syre. Inte nog med det. Calyxias produkter kvalificerade sig också som tillämpliga och hållbara alternativ att använda i tvättmedel. Om de kan ersätta de mikrokapslar som är gjorda av plast så undviks de mikroplaster som hamnar i våra hav och som på sikt skadar alla våra ekosystem.

År 2022 träder EU:s mikroplastförbud i kraft och Calyxia planerar att skala upp sin produktion innan dess. Nu när de har samarbetar med FMCG-varumärken (snabba konsumentvaror) kan de öka sin produktion från hundratals ton till tusentals ton.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.