Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇳🇮 BerlevĂ„g – ett nytt grönt Klondike vĂ€xer fram

🇳🇮 BerlevĂ„g – ett nytt grönt Klondike vĂ€xer fram

I nordnorska BerlevĂ„g vĂ€xer det i dag fram en potentiell ny norsk storindustri – produktion av grön vĂ€tgas frĂ„n vindkraft.

Alexander Franzén
Alexander Franzén

Dela artikeln

I nordnorska BerlevĂ„g vĂ€xer det i dag fram en potentiell ny norsk storindustri – produktion av grön vĂ€tgas frĂ„n vindkraft.

Norges effektivaste vindkraftspark Raggovidda vindkraftverk öppnade 2014. Men möjligheterna till att leverera elkraft söderut Àr begrÀnsade pÄ grund av att elnÀtet inte rÀcker till. Det kostar Àven en del att överföra elkraften. DÀrför föddes idén att producera grön vÀtgas av överskottselen.

BerlevÄg har genom sitt lÀge och natur nÀra Barents hav ett mycket bra lÀge för att producera vindkraft. Den steniga naturen med avsaknad av trÀd och vÀxtlighet ger vinden fri vÀg upp mot vindkraftverken. De lÄga temperaturerna gör ocksÄ luften extra tÀt; vilket ger vindkraftverkens blad mer fart. SÄ lÀget lÄngt upp norrut, nÀra havet och i en trÀdfri miljö passar mycket bra för vindkraft.

Raggovidda vindkraftverk Àr Norges effektivaste vindkraftpark. Foto: Bjarne Riesto

Den gröna vĂ€tgasen tillverkas genom elektrolys vilket i grova drag innebĂ€r att elektricitet tillförs vatten, vilket delar upp vĂ€tet och syret i vattnet. VĂ€tet kan sedan anvĂ€ndas i en brĂ€nslecell som producerar el. VĂ€rme och vatten blir de enda biprodukterna i den processen. Alternativt förvaras vĂ€tet för senare anvĂ€ndning – det blir en energibĂ€rare; ungefĂ€r som ett batteri, fast i gasform.

VÀtgasen i BerlevÄg ska Àven anvÀndas för att producera grön ammoniak. Tanken Àr att den gröna ammoniaken ska anvÀndas till att bli ett fossilfritt fartygsbrÀnsle. Det bedrivs i dag fullskaliga tester av finska företaget WÀrtsilÀ för just ammoniakdrivna motorer. Precis som grön vÀtgas sÄ Àr grön ammoniak ett brÀnsle som inte bidrar till klimatförÀndringarna.

BerlevÄg Àr en kommun i Troms og Finnmark, Norge. Det ligger i det traditionella distriktet Øst-Finnmark.

Ett intressant företagssamarbete som siktar pÄ att dra nytta av planerna Àr initiativet ZEEDS (Zero Emission Energy Distribution at Sea). De planerar att skapa ett nÀtverk av offshore-plattformar och dessa plattformar Àr tÀnkta att skapa, lagra och distribuera hÄllbara brÀnslen till havs i nÀrheten av vÀltrafikerade farleder.

Kjell Richardsen, affĂ€rsutvecklare i BerlevĂ„g kommun, vill Ă€ven skapa BerlevĂ„g Industripark – ett omrĂ„de pĂ„ 332 hektar. OmrĂ„det ska innehĂ„lla en mĂ€ngd olika slags företag som alla ska vara gröna och del av en cirkulĂ€r ekonomi. Exempel pĂ„ branscher Ă€r logistik, fiskodling, fiskbearbetning, turism och matproduktion.

Tanken Ă€r att företagen ska dra nytta av den energi som skapas vid produktion av vĂ€tgas och elproduktion frĂ„n vĂ€tgas: hett vatten och vĂ€rme till exempel. En turistidĂ© Ă€r ”green laguna” vilket Ă€r ett badomrĂ„de som pĂ„minner om BlĂ„ lagunen pĂ„ Island. Att odla grönsaker i vĂ€xthus Ă€r en annan idĂ©. Dessa idĂ©er skulle ocksĂ„ kunna vara det som vĂ€nder den negativa demografiska trenden som BerlevĂ„g haft decennier.

Planerna stöds av regionala myndigheter och flera stora företag hĂ„ller pĂ„ att fĂ„ upp ögonen för projektet. Fiske har varit en naturlig och viktig del av BerlevĂ„g i Ă„rhundraden: i dag med 15000 ton torsk upptagen per Ă„r. Men – den gamla fiskeorten BerlevĂ„g kan mycket vĂ€l vara pĂ„ god vĂ€g att fĂ„ en klart mer diversifierad ekonomisk grund att stĂ„ pĂ„.

Foto pÄ BerlevÄg av Maltesen, Wikimedia Commons.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.