Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋Batteri av havssalt - nu ett billigt grönt alternativ till litium

🔋Batteri av havssalt - nu ett billigt grönt alternativ till litium

Forskare har designat ett billigt nytt batteri av havssalt. Detta nya batteri har fyra gånger större kapacitet för energilagring än litium.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett nytt batteri konstruerat av natrium-svavel, som en typ av smält salt, kan nu skapas från havsvatten. Detta nya batteri är billigt och mer miljövänligt än befintliga alternativ.

Enligt ledande forskare Dr Shenlong Zhao, från University of Sydney, kan denna nya innovation bli ett "genombrott" för förnybar energi.

"Vårt natriumbatteri har potential att dramatiskt minska kostnaderna, samtidigt som det ger fyra gånger så stor lagringskapacitet [som litium]," sa han till Euronews.green. "Detta är ett betydande genombrott för utvecklingen av förnybar energi som, även om det minskar kostnaderna på lång sikt, har haft flera ekonomiska hinder för inträde."

Batterier av smält salt har funnits i 50 år, men de har varit ett "sämre alternativ" på grund av deras korta energilivscykel. Detta nya batteri är annorlunda och forskare ändrade elektroderna för att förbättra svavlets reaktivitet, vilket är en nyckelfaktor som bestämmer lagringskapaciteten.

Forskningsråd från University of Sydney sa att "den resulterande produkten visade superhög kapacitet och ultralång livslängd vid rumstemperatur."

Tack vare det faktum att havssalt är en mycket vanlig produkt så kan detta saltbaserade batteri vara ett alternativ till litiumjonbatterier - och ett alternativ som kan användas i stor skala.

"När solen inte skiner och vinden inte blåser behöver vi högkvalitativa lagringslösningar som vår planet inte bekostar dyrt och som är lättillgängliga på lokal eller regional nivå", sa Dr Zhao. "Lagringslösningar som tillverkas med hjälp av rikliga resurser som natrium - som kan utvinnas ur havsvatten - har också potentialen att garantera en bredd gällande större energisäkerhet och också tillåta fler länder att ansluta sig till övergången mot en framtid fri från koldioxidutsläpp."

Planen är nu att förbättra och kommersialisera de nya battericellerna.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.