Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋Batteri av havssalt - nu ett billigt grönt alternativ till litium

🔋Batteri av havssalt - nu ett billigt grönt alternativ till litium

Forskare har designat ett billigt nytt batteri av havssalt. Detta nya batteri har fyra gÄnger större kapacitet för energilagring Àn litium.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett nytt batteri konstruerat av natrium-svavel, som en typ av smÀlt salt, kan nu skapas frÄn havsvatten. Detta nya batteri Àr billigt och mer miljövÀnligt Àn befintliga alternativ.

Enligt ledande forskare Dr Shenlong Zhao, frÄn University of Sydney, kan denna nya innovation bli ett "genombrott" för förnybar energi.

"VÄrt natriumbatteri har potential att dramatiskt minska kostnaderna, samtidigt som det ger fyra gÄnger sÄ stor lagringskapacitet [som litium]," sa han till Euronews.green. "Detta Àr ett betydande genombrott för utvecklingen av förnybar energi som, Àven om det minskar kostnaderna pÄ lÄng sikt, har haft flera ekonomiska hinder för intrÀde."

Batterier av smÀlt salt har funnits i 50 Är, men de har varit ett "sÀmre alternativ" pÄ grund av deras korta energilivscykel. Detta nya batteri Àr annorlunda och forskare Àndrade elektroderna för att förbÀttra svavlets reaktivitet, vilket Àr en nyckelfaktor som bestÀmmer lagringskapaciteten.

ForskningsrÄd frÄn University of Sydney sa att "den resulterande produkten visade superhög kapacitet och ultralÄng livslÀngd vid rumstemperatur."

Tack vare det faktum att havssalt Àr en mycket vanlig produkt sÄ kan detta saltbaserade batteri vara ett alternativ till litiumjonbatterier - och ett alternativ som kan anvÀndas i stor skala.

"NÀr solen inte skiner och vinden inte blÄser behöver vi högkvalitativa lagringslösningar som vÄr planet inte bekostar dyrt och som Àr lÀttillgÀngliga pÄ lokal eller regional nivÄ", sa Dr Zhao. "Lagringslösningar som tillverkas med hjÀlp av rikliga resurser som natrium - som kan utvinnas ur havsvatten - har ocksÄ potentialen att garantera en bredd gÀllande större energisÀkerhet och ocksÄ tillÄta fler lÀnder att ansluta sig till övergÄngen mot en framtid fri frÄn koldioxidutslÀpp."

Planen Àr nu att förbÀttra och kommersialisera de nya battericellerna.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter