Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍬 Ätbar förpackning - framtidens plast

🍬 Ätbar förpackning - framtidens plast

Ett ätbart och komposterbart alternativ till plast. Projektet vann årets Green Alley Award.

Linn Winge
Linn Winge

Så många människor är trötta på det onödiga plastavfallet och den förödande påverkan det har på vår planet. Nu har Dr. Anne Lamp designat en ny typ av plast som är både ätbar och komposterbar.

Dr. Anne Lamp är en ung tysk kvinna med ingenjörsbakgrund och en passion för slutna kretslopp. Hon har designat ett system för att förvandla restprodukter från jordbruket till olika typer av plast. Efter att förpackningarna använts kan de, på ett säkert sätt, åter integreras i livsmedelskedjan eller naturens kretslopp. Lamps process minskar koldioxidutsläppen med 87% jämfört med vanlig plastproduktion. De nya förpackningarna kommer dessutom att kosta mindre.

Lamp lanserade sitt startup-företag Traceless för att kommersialisera sin lysande idé. Traceless erbjuder tre olika förpackningsmaterial: en flexibel film, en gjutbar plast och en spraybar lösning.

Färgprov av Traceless flexibla film. Bild: Traceless

På Traceless hemsida står det:

"Nyckeln till Traceless produkters utmärkta komposterbarhet ligger i dess naturliga ingredienser. Till skillnad från många bioplaster är våra material inte baserade på polymerer som är kemiskt modifierade eller syntetiskt polymeriserade.
Istället använder vi helt enkelt naturliga polymerer - de polymerer som naturen redan har designat själv. Därför vet mikroorganismer direkt hur de ska hantera plasten och kan lätt bryta ned den.
Beroende på förhållandena och tjockleken på materialet tar kompostering bara mellan 2 och 9 veckor.”
Komposteringstest av Traceless plast (vänster, tjocklek 0,2 och 1,6 mm), jämfört med en kommersiellt tillgänglig organisk avfallspåse (höger, tjocklek 0,03 mm, certifierad DIN 13432 komposterbar). Källa: Traceless

Startupen har redan fått mycket uppmärksamhet från investerare och kunder. Både företaget och kunderna är entusiastiska över att bidra till en minskad mängd plastavfall och även uppfylla EU: s förbud mot vissa engångsplaster (vilka kommer att träda i kraft i år).

Traceless har vunnit årets Green Alley Award, som lyfter fram och hedrar startups som visar på den cirkulära ekonomins potential.

Det är tack vare människor som vågar genomföra sina idéer - och följa sina drömmar - som framtiden kommer snabbare. Förhoppningsvis kommer Dr. Anne Lamp och hennes startup att inspirera många unga människor att ta steget och följa sina drömmar och förverkliga sina idéer.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.