Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚰 Alphabet övergĂ„r till öppen kĂ€llkod för dricksvattenprojekt

🚰 Alphabet övergĂ„r till öppen kĂ€llkod för dricksvattenprojekt

Alphabet förvandlar sin billiga och enkla lösning för dricksvattenproduktion till öppen kÀllkod. Detta pÄskyndar processen att förse mÀnniskor med en teknik att utvinna rent dricksvatten i omrÄden med de rÀtta klimatförhÄllandena.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Alphabets X-lab (ett forsknings- och utvecklingslaboratorium grundat av Google) har under de senaste Ären utvecklat en teknik som kan ge mÀnniskor, som bor i omrÄden med rÀtt typ av klimat, rent dricksvatten.

Fast Company rapporterar att Alphabets nya enhet, kĂ€nd som “atmospheric water harvester”, drar vattenĂ„nga ur luften och kondenserar Ă„ngan till dricksvatten med hjĂ€lp av flĂ€ktar och vĂ€rme frĂ„n solljuset.

Enligt en studie gjord med hjÀlp av data frÄn WHO/UNICEF sÄ kan denna typ av teknik ge 1 miljard mÀnniskor, som för nÀrvarande lever utan, tillgÄng till rent dricksvatten.

Alphabets teknologi Àr designad för att vara sÄ kostnadseffektiv och produktiv som möjligt. För att uppnÄ detta anvÀnder enheten bara ett fÄtal solceller för att driva flÀktarna och förlitar sig mest pÄ vÀrme frÄn solljus.

Fast Company förklarar att enheten bestÄr av ett fÄtal delar, bland annat en flÀkt som suger in luft frÄn utsidan och ett torkmedel som absorberar fukten i luften. Det finns ocksÄ en andra flÀkt som cirkulerar en luftström uppvÀrmd frÄn solen. Inne i maskinen möter den varma luften den kall luftströmmen och det bildas smÄ vattendroppar. Hela processen Àr vÀldigt lik hur dagg bildas i naturen.

Bild: Alphabets X-lab via Fast Company

Just nu kan enheten producera 150 milliliter vatten per timme och kvadratmeter. Med ytterligare förbÀttringar - som förmodligen kommer att göras mycket snart tack vare den öppna kÀllkoden - sÄ har tekniken potential att producera fem liter vatten om dagen. Teamet har nyligen öppnat upp tillgÄngen till dokumentation om tekniken, sÄ vem som helst kan anvÀnda informationen för att utveckla enheten.

– Vi gör inte alltid sĂ„ hĂ€r, men i det hĂ€r specifika fallet kĂ€nde vi att det hĂ€r (projektet) hade gjort tillrĂ€ckligt med framsteg, hade tillrĂ€ckligt med potential, och faktiskt skulle bidra med fördelar för mĂ€nniskor i vĂ€rlden snabbare om vi delade kĂ€llkoden, sĂ€ger Astro Teller, chef för X.

Ny och innovativ teknik som gynnar mÀnniskor i utsatta situationer kan hjÀlpa en ljusare och mer hÄllbar framtid att komma snabbare.

LĂ€s hela studien hĂ€r: Nature — Global potential for harvesting drinking water from air using solar energy

Bild: Alphabets X-lab


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.