Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸȘ Airbubble-lekplats renar luften med hjĂ€lp av alger

đŸȘ Airbubble-lekplats renar luften med hjĂ€lp av alger

Denna lekplats skapar ett mikroklimat som sÀkerstÀller att barn kan andas luft av god kvalitet medan de leker.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Enligt WHO andas 93% av barnen i Polen förorenad luft medan de leker. Av den anledningen byggdes en kreativ ny lekplats, som heter Airbubble, i centrala Warszawa alldeles intill Copernicus Science Center.

Hur fungerar Airbubble? I grund och botten skapas ett mikroklimat inuti bubblan. Strukturen Àr utrustad med dussintals bioreaktorer gjorda av glascylindrar som innehÄller alger i vatten. Algerna absorberar den förorenade luften som pumpas in underifrÄn. De fotosyntetiserande organismerna slÀpper sedan ut ren luft frÄn toppen av bioreaktorerna, sÄ att barn kan andas luft av god kvalitet medan de leker.

The Optimist Daily skriver att Stanislaw Loboziak frÄn Copernic Science Centers biologiska laboratorium menar att barn blir nyfikna pÄ den gröna vÀtskan som omger bubblan. Den nyfikenheten resulterar i "en positiv aspekt nÀr det gÀller utbildning och information". "Det tjÀnar ocksÄ till att övertyga medborgarna om denna teknik, sÀrskilt de som inte vet att mer Àn hÀlften av syret pÄ jorden produceras av alger i haven."

Airbubble Àr planerad att stÄ kvar utanför Copernic Science Centers till november, men den har potential att bli permanent. Det finns ocksÄ planer pÄ att sÀtta upp fler Airbubbles i andra polska stÀder.

Bild: GSK Group of Companies via The Optimist Daily


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.