Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🪁 Airbubble-lekplats renar luften med hjälp av alger

🪁 Airbubble-lekplats renar luften med hjälp av alger

Denna lekplats skapar ett mikroklimat som säkerställer att barn kan andas luft av god kvalitet medan de leker.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Enligt WHO andas 93% av barnen i Polen förorenad luft medan de leker. Av den anledningen byggdes en kreativ ny lekplats, som heter Airbubble, i centrala Warszawa alldeles intill Copernicus Science Center.

Hur fungerar Airbubble? I grund och botten skapas ett mikroklimat inuti bubblan. Strukturen är utrustad med dussintals bioreaktorer gjorda av glascylindrar som innehåller alger i vatten. Algerna absorberar den förorenade luften som pumpas in underifrån. De fotosyntetiserande organismerna släpper sedan ut ren luft från toppen av bioreaktorerna, så att barn kan andas luft av god kvalitet medan de leker.

The Optimist Daily skriver att Stanislaw Loboziak från Copernic Science Centers biologiska laboratorium menar att barn blir nyfikna på den gröna vätskan som omger bubblan. Den nyfikenheten resulterar i "en positiv aspekt när det gäller utbildning och information". "Det tjänar också till att övertyga medborgarna om denna teknik, särskilt de som inte vet att mer än hälften av syret på jorden produceras av alger i haven."

Airbubble är planerad att stå kvar utanför Copernic Science Centers till november, men den har potential att bli permanent. Det finns också planer på att sätta upp fler Airbubbles i andra polska städer.

Bild: GSK Group of Companies via The Optimist Daily


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.