Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏡 3D-printat hus tillverkat av "trĂ€mjöl" Ă€r helt Ă„tervinningsbart

🏡 3D-printat hus tillverkat av "trĂ€mjöl" Ă€r helt Ă„tervinningsbart

Forskare har för första gÄngen skapat ett 3D-printat hem, tillverkat helt av naturliga material. Det Àr gjort av trÀfibrer och biohartser som blivit över frÄn sÄgverk.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

De flesta material som anvĂ€nds för 3D-utskrift av hem orsakar utslĂ€pp och Ă€r dyra, som exempelvis betong. Nu har forskare för första gĂ„ngen 3D-printat ett hem som Ă€r helt tillverkat av naturmaterial – trĂ€fibrer och biohartser som Ă€r restprodukter frĂ„n sĂ„gverk. Huset Ă€r helt Ă„tervinningsbart och minimerar betonganvĂ€ndningen.

Enligt Maines guvernör Janet Mills sÄ kan bostÀderna bidra till att ge en klimatvÀnlig lösning pÄ statens bostadsbrist pÄ 20 000 enheter, sÀrskilt nÀr projektet skalas upp.

"Det Àr extraordinÀrt. Jag visste inte vad jag skulle förvÀnta mig", sa hon till reportrar vid husets avtÀckning.
"Det hÀr har potentialen att hjÀlpa oss med den hemlösa befolkningen, problemet med de hemlösa. Inte i vinter, eftersom hemmet inte Àr redo att massproduceras Ànnu", sa hon.
"Men nÀr vi vÀl fÄr igÄng vÄr framtida fabrik kommer vi att kunna producera hem av det hÀr slaget."

BioHome3D har ett sovrum och ett badrum. Byggnaden printades i fyra moduler och levererades till platsen dÀr det skulle sÀttas ihop, vilket bara tog en halv dag. För att dra elektriska ledningar i huset behövdes bara en elektriker och tvÄ timmar.

Ett team övervakar fortfarande prototypen och mÀter hur huset klarar kyla, snö, vÀrme och fukt.

BioHome3D stĂ„r pĂ„ en betonggrund, men resten av huset Ă€r tillverkat av ”trĂ€mjöl” som Ă€r en restprodukt frĂ„n sĂ„gverk.

"Det finns 1,2 miljoner ton trÀrester i vÄra sÄgverk just nu i regionen, vilket kan gÄ till att printa bostÀder," berÀttade Habib Dagher, verkstÀllande direktör för universitetets Advanced Structures and Composites Center, för besökarna inne i det stora labbutrymmet.
"Till skillnad frĂ„n de befintliga teknologierna sĂ„ printades hela BioHome3D, inklusive golv, vĂ€ggar och tak. De biomaterial som anvĂ€nds Ă€r 100 procent Ă„tervinningsbara, sĂ„ vĂ„ra barnbarnsbarn kan Ă„tervinna BioHome3D helt och hĂ„llet.”

Bild: University of Maine via Euronews.green


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.