Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💍 3d-printade smycken tillverkas av gamla mobiler

💍 3d-printade smycken tillverkas av gamla mobiler

Gamla mobiler får nytt liv som 3d-printade, personligt anpassade smycken.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Projektet Horizon2020FENIX har pågått under nästan tre års tid. Målet har varit att utveckla en ny affärsmodell och industristrategi för att tillverka hållbara produkter och applicera konceptet för att ge nytt liv åt elektroniskt avfall, som exempelvis mobiltelefoner. Nu kan avfallet förvandlas till råmaterial för eko-kompatibla produkter såsom filament för 3d-print, miljövänliga metallpulver och hållbara 3d-printade smycken.

The Industry 4.0 Laboratory vid Department of Management, Economics and Industrial Engineering vid Politecnico di Milano har infört en automatiserad station för demontering av kretskort från mobiltelefoner med hjälp av “samarbetsrobotar” eller cobots (collaborative-robots). Denna station är en av de mest avancerade lösningarna för automatisering inom robotteknik, eftersom cobots garanterar operativ flexibilitet samtidigt som de tillåter interaktion med sin omgivning och med de operatörer som delar deras uppgifter, skriver Politecnico di Milano i ett pressmeddelande.

Metallerna som finns i kretskorten återvinns efter att en automatiserad demonteringsrobot  plockat isär mobiltelefonen. Tenn och koppar bli till metallpulver och filament (vilket är en metalltråd som används av 3d-printers). Båda produkterna kan användas vid additiv tillverkning.

Guld, silver och platina, det vill säga de ädla metallerna, används för att göra eko-kompatibla, 3d-printade smycken. Det är möjligt att med hjälp av 3d-skanning tillverka personligt utformade smycken. Dessa smycken kan ges formen av exempelvis föremål eller människors ansikten.

Förhoppningen hos teamet bakom projektet är att de affärsmodeller och strategier som Fenix tagit fram och testat kommer att replikeras av andra externa aktörer med syfte att främja och upprätthålla nya cirkulära logistikkedjor.

Bild från pressmeddelandet.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.