Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💍 3d-printade smycken tillverkas av gamla mobiler

💍 3d-printade smycken tillverkas av gamla mobiler

Gamla mobiler fÄr nytt liv som 3d-printade, personligt anpassade smycken.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Projektet Horizon2020FENIX har pÄgÄtt under nÀstan tre Ärs tid. MÄlet har varit att utveckla en ny affÀrsmodell och industristrategi för att tillverka hÄllbara produkter och applicera konceptet för att ge nytt liv Ät elektroniskt avfall, som exempelvis mobiltelefoner. Nu kan avfallet förvandlas till rÄmaterial för eko-kompatibla produkter sÄsom filament för 3d-print, miljövÀnliga metallpulver och hÄllbara 3d-printade smycken.

The Industry 4.0 Laboratory vid Department of Management, Economics and Industrial Engineering vid Politecnico di Milano har infört en automatiserad station för demontering av kretskort frĂ„n mobiltelefoner med hjĂ€lp av “samarbetsrobotar” eller cobots (collaborative-robots). Denna station Ă€r en av de mest avancerade lösningarna för automatisering inom robotteknik, eftersom cobots garanterar operativ flexibilitet samtidigt som de tillĂ„ter interaktion med sin omgivning och med de operatörer som delar deras uppgifter, skriver Politecnico di Milano i ett pressmeddelande.

Metallerna som finns i kretskorten Ätervinns efter att en automatiserad demonteringsrobot  plockat isÀr mobiltelefonen. Tenn och koppar bli till metallpulver och filament (vilket Àr en metalltrÄd som anvÀnds av 3d-printers). BÄda produkterna kan anvÀndas vid additiv tillverkning.

Guld, silver och platina, det vill sÀga de Àdla metallerna, anvÀnds för att göra eko-kompatibla, 3d-printade smycken. Det Àr möjligt att med hjÀlp av 3d-skanning tillverka personligt utformade smycken. Dessa smycken kan ges formen av exempelvis föremÄl eller mÀnniskors ansikten.

Förhoppningen hos teamet bakom projektet Àr att de affÀrsmodeller och strategier som Fenix tagit fram och testat kommer att replikeras av andra externa aktörer med syfte att frÀmja och upprÀtthÄlla nya cirkulÀra logistikkedjor.

Bild frÄn pressmeddelandet.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.