Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌌 Forskare gör viktig upptäckt om antimateria

🌌 Forskare gör viktig upptäckt om antimateria

Forskare bekräftar antimateriens reaktion på gravitation. Det är en viktig upptäckt, som kan avslöja anledningen till att universum är materiedominerat.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • Forskare bekräftar antimateriens reaktion på gravitation.
  • Viktig upptäckt som kan avslöja anledningen till att universum är materiedominerat.
  • Nya fynd banar väg för banbrytande experiment.

Ett genombrott i gåtan antimateria

Materia, som bildar stjärnor, planeter och praktiskt taget allt vi ser, har sin motsvarighet i antimateria. Båda föddes i lika mått under Big Bang, händelsen som formade vårt universum.

Men medan materia är vanlig, är antimateria nu otroligt sällsynt. Jakten på att förstå skillnaderna och likheterna mellan de två har varit en hörnsten i fysiken i åratal.

Om antimateria hade reagerat annorlunda på gravitation, stigande istället för fallande, skulle vår förståelse av fysiken ha förändrats drastiskt. Men nyligen genomförda studier har bekräftat att antimateriaatomer faktiskt faller nedåt.

Denna förståelse är inte ett slut utan snarare en spännande början på mer djupgående experiment och potentiella teorier.

Betydelsen av denna upptäckt

Dr. Danielle Hodgkinson, från det världsberömda partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz, betonar vikten av att förstå hur materia triumferade över antimateria under universums första ögonblick:

“Vi förstår inte hur vårt universum kom att vara materiedominerat och det är därför som motiverar våra experiment”, säger hon.

Antimateriens korta existens i universum, ofta bara bråkdelar av en sekund, utgör utmaningar för experiment. För att studera det effektivt har forskare vid Cern utvecklat metoder för att skapa stabila, långvariga antimateriaatomer.

Professor Jeffrey Hangst, som har ägnat trettio år åt detta, uttrycker sin fascination:

“Antimateria är det coolaste, mest mystiska du kan föreställa dig.”

Einsteins teori håller än

Medan vissa teoretiker antydde att antimateria kunde trotsa gravitationen och stiga, trodde de flesta, framför allt Albert Einstein, att den skulle falla liknande materia. De senaste resultaten från Cern har bekräftat att Einstein hade rätt.

Dessa banbrytande resultat, publicerade i tidskriften Nature, har lagt grunden för mer raffinerade experiment. Om en liten skillnad i fallhastigheten hos antimateria upptäcks kan det ge svar på en av de största frågorna: vårt universums uppkomst.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.

Nyhetstips: Thomas Ahlström


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.