Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌌 Forskare gör viktig upptĂ€ckt om antimateria

🌌 Forskare gör viktig upptĂ€ckt om antimateria

Forskare bekrÀftar antimateriens reaktion pÄ gravitation. Det Àr en viktig upptÀckt, som kan avslöja anledningen till att universum Àr materiedominerat.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • Forskare bekrĂ€ftar antimateriens reaktion pĂ„ gravitation.
  • Viktig upptĂ€ckt som kan avslöja anledningen till att universum Ă€r materiedominerat.
  • Nya fynd banar vĂ€g för banbrytande experiment.

Ett genombrott i gÄtan antimateria

Materia, som bildar stjÀrnor, planeter och praktiskt taget allt vi ser, har sin motsvarighet i antimateria. BÄda föddes i lika mÄtt under Big Bang, hÀndelsen som formade vÄrt universum.

Men medan materia Àr vanlig, Àr antimateria nu otroligt sÀllsynt. Jakten pÄ att förstÄ skillnaderna och likheterna mellan de tvÄ har varit en hörnsten i fysiken i Äratal.

Om antimateria hade reagerat annorlunda pÄ gravitation, stigande istÀllet för fallande, skulle vÄr förstÄelse av fysiken ha förÀndrats drastiskt. Men nyligen genomförda studier har bekrÀftat att antimateriaatomer faktiskt faller nedÄt.

Denna förstÄelse Àr inte ett slut utan snarare en spÀnnande början pÄ mer djupgÄende experiment och potentiella teorier.

Betydelsen av denna upptÀckt

Dr. Danielle Hodgkinson, frÄn det vÀrldsberömda partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz, betonar vikten av att förstÄ hur materia triumferade över antimateria under universums första ögonblick:

“Vi förstĂ„r inte hur vĂ„rt universum kom att vara materiedominerat och det Ă€r dĂ€rför som motiverar vĂ„ra experiment”, sĂ€ger hon.

Antimateriens korta existens i universum, ofta bara brÄkdelar av en sekund, utgör utmaningar för experiment. För att studera det effektivt har forskare vid Cern utvecklat metoder för att skapa stabila, lÄngvariga antimateriaatomer.

Professor Jeffrey Hangst, som har Àgnat trettio Är Ät detta, uttrycker sin fascination:

“Antimateria Ă€r det coolaste, mest mystiska du kan förestĂ€lla dig.”

Einsteins teori hÄller Àn

Medan vissa teoretiker antydde att antimateria kunde trotsa gravitationen och stiga, trodde de flesta, framför allt Albert Einstein, att den skulle falla liknande materia. De senaste resultaten frÄn Cern har bekrÀftat att Einstein hade rÀtt.

Dessa banbrytande resultat, publicerade i tidskriften Nature, har lagt grunden för mer raffinerade experiment. Om en liten skillnad i fallhastigheten hos antimateria upptÀcks kan det ge svar pÄ en av de största frÄgorna: vÄrt universums uppkomst.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.

Nyhetstips: Thomas Ahlström


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.