Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐮 Vår köttkonsumtion kan nå sin topp 2025

🐮 Vår köttkonsumtion kan nå sin topp 2025

Alternativ till animaliskt protein kan utgöra 22 procent av allt protein vi äter 2035.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vi människor älskar att äta kött, fisk, kyckling, skaldjur och mejeriprodukter. 2020 åt vi hela 574 miljoner ton animaliskt protein enligt en studie från Boston Consulting Group, BGC, och Blue Horizon (som investerar i alternativ till kött). Men enligt rapporten kan vi redan 2025 nå ”peak-meat” och efter det kommer vår konsumtion att minska.

Anledningen till det är att alternativen till animaliskt protein blir allt attraktivare. Det beror i sin tur på att i första hand växtbaserat protein blir alltmer likt sina animaliska kusiner när det gäller smak, konsistens och pris. Prismässigt och smakmässigt kommer de växtbaserade alternativen att ligga på samma nivå som animaliska produkter redan 2023 enligt rapporten.

När det gäller smak och konsistens är vi redan idag framme när det gäller vissa typer av protein. I maträtter som pasta med köttfärssås är det svårt att märka någon skillnad eftersom det är enkelt att imitera köttfärs. Att få fram en perfekt biff med rätt marmorering och allt är mycket svårare.

Nu betyder inte det här att all djurhållning kommer att upphöra över en natt. I sin mest optimistiska prognos räknar BGC och Blue Horizon med att 22 procent av det protein vi konsumerar 2035 kommer att komma från alternativa källor. Idag ligger vi på två procent. Förutom växtbaserade alternativ rör det sig då också om odlat kött och proteiner från mikrober.

Men även om vi bara skulle komma upp i den minst optimistiska prognosen på elva procent så skulle det få stor påverkan. Koldioxidutsläppen skulle minska med lika mycket som hela Japan släpper ut idag. Dessutom skulle en yta lika stor som Storbritannien inte längre behöva användas för djurhållning. Den marken skulle i stället kunna återställas för att öka biodiversiteten.

Att komma upp i elva procent kräver bara att marknaden fortsätter utvecklas som den har gjort de senaste åren. Men för att komma upp i 22 procent måste det till ytterligare åtgärder. Det kan då handla om statligt omställningsstöd för jordbrukare som vill gå över från djurhållning till växtbaserade alternativ. Avgifter på djurhållningens koldioxidutsläpp skulle också snabba upp övergången.

Nu finns det andra bedömare som menar att rapporten kanske är väl försiktig.

– Efter vad vi har sett som investerare i den här sektorn under de senaste sex åren så tror jag att elva procent är en försiktig siffra. Med tanke på den kombination av faktorer som driver utvecklingen i sektorn är jag villig att slå vad att 22 procent är en mer realistisk siffra 2035, säger Rosie Wardle, partner på investmentbolaget Synthesis Capital i en kommentar till The Guardian.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.