Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐼 VĂ„r köttkonsumtion kan nĂ„ sin topp 2025

🐼 VĂ„r köttkonsumtion kan nĂ„ sin topp 2025

Alternativ till animaliskt protein kan utgöra 22 procent av allt protein vi Àter 2035.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vi mĂ€nniskor Ă€lskar att Ă€ta kött, fisk, kyckling, skaldjur och mejeriprodukter. 2020 Ă„t vi hela 574 miljoner ton animaliskt protein enligt en studie frĂ„n Boston Consulting Group, BGC, och Blue Horizon (som investerar i alternativ till kött). Men enligt rapporten kan vi redan 2025 nĂ„ ”peak-meat” och efter det kommer vĂ„r konsumtion att minska.

Anledningen till det Àr att alternativen till animaliskt protein blir allt attraktivare. Det beror i sin tur pÄ att i första hand vÀxtbaserat protein blir alltmer likt sina animaliska kusiner nÀr det gÀller smak, konsistens och pris. PrismÀssigt och smakmÀssigt kommer de vÀxtbaserade alternativen att ligga pÄ samma nivÄ som animaliska produkter redan 2023 enligt rapporten.

NÀr det gÀller smak och konsistens Àr vi redan idag framme nÀr det gÀller vissa typer av protein. I matrÀtter som pasta med köttfÀrssÄs Àr det svÄrt att mÀrka nÄgon skillnad eftersom det Àr enkelt att imitera köttfÀrs. Att fÄ fram en perfekt biff med rÀtt marmorering och allt Àr mycket svÄrare.

Nu betyder inte det hÀr att all djurhÄllning kommer att upphöra över en natt. I sin mest optimistiska prognos rÀknar BGC och Blue Horizon med att 22 procent av det protein vi konsumerar 2035 kommer att komma frÄn alternativa kÀllor. Idag ligger vi pÄ tvÄ procent. Förutom vÀxtbaserade alternativ rör det sig dÄ ocksÄ om odlat kött och proteiner frÄn mikrober.

Men Àven om vi bara skulle komma upp i den minst optimistiska prognosen pÄ elva procent sÄ skulle det fÄ stor pÄverkan. KoldioxidutslÀppen skulle minska med lika mycket som hela Japan slÀpper ut idag. Dessutom skulle en yta lika stor som Storbritannien inte lÀngre behöva anvÀndas för djurhÄllning. Den marken skulle i stÀllet kunna ÄterstÀllas för att öka biodiversiteten.

Att komma upp i elva procent krÀver bara att marknaden fortsÀtter utvecklas som den har gjort de senaste Ären. Men för att komma upp i 22 procent mÄste det till ytterligare ÄtgÀrder. Det kan dÄ handla om statligt omstÀllningsstöd för jordbrukare som vill gÄ över frÄn djurhÄllning till vÀxtbaserade alternativ. Avgifter pÄ djurhÄllningens koldioxidutslÀpp skulle ocksÄ snabba upp övergÄngen.

Nu finns det andra bedömare som menar att rapporten kanske Àr vÀl försiktig.

– Efter vad vi har sett som investerare i den hĂ€r sektorn under de senaste sex Ă„ren sĂ„ tror jag att elva procent Ă€r en försiktig siffra. Med tanke pĂ„ den kombination av faktorer som driver utvecklingen i sektorn Ă€r jag villig att slĂ„ vad att 22 procent Ă€r en mer realistisk siffra 2035, sĂ€ger Rosie Wardle, partner pĂ„ investmentbolaget Synthesis Capital i en kommentar till The Guardian.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.