Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧀 SĂ„ kan vi fĂ„ i oss mer fett

🧀 SĂ„ kan vi fĂ„ i oss mer fett

Medan vi i vÀstvÀrlden Àter för mycket fett fÄr befolkningen i andra delar av vÀrlden inte i sig tillrÀckligt med kostfett, men det kan finnas en enkel lösning pÄ problemet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att vi skulle behöva Àta mer fett lÄter vÀldigt konstigt med tanke pÄ att det idag finns fler mÀnniskor i vÀrlden som Àr överviktiga Àn som Àr underviktiga. Men i mÄnga av vÀrldens fattigare delar har mÄnga svÄrt att fÄ tillrÀckligt med fett i kosten. NÄgot som kan ge allvarliga konsekvenser.

– Fett har flera viktiga funktioner i mĂ€nniskokroppen, till exempel som strukturella enheter i membran, som energiförrĂ„d och som föregĂ„ngare till metaboliska föreningar som Ă€r involverade i immunsvar. Det finns mycket vi Ă€nnu inte vet om olika fettypers hĂ€lsoeffekter och det finns ett brĂ„dskande behov av att detta klargörs. MĂ„nga nya studier verkar bekrĂ€fta hypotesen att inte alla mĂ€ttade fetter har samma effekt pĂ„ hĂ€lsan, sĂ€ger Federica Laguzzi, forskare pĂ„ KI, i ett pressmeddelande.

Federica Laguzzi ingÄr i en forskargrupp som i en studie berÀknat hur mycket kostfett vi skulle behöva i vÀrlden för att alla skulle fÄ i sig tillrÀckligt med fett. Siffran de kom fram till var att vi behöver producera ytterligare 45 miljoner ton kostfett för att regioner med underskott pÄ fett ska kunna nÄ upp till den rekommenderade mÄlsÀttningen.

FrÄgan Àr dÄ var detta fett ska komma frÄn? Att producera mer animaliskt fett Àr inte sÄ bra pÄ grund av den negativa miljöpÄverkan den produktionen för med sig. Rapsolja Àr ett bra alternativ, men kan inte odlas mer Àn vart femte till sjunde Är i en vÀxtföljd för att inte drabbas av skadedjur och sjukdomar.

Soja- och palmolja bidrar till avskogningen, men de skulle ÀndÄ kunna ge ett viktigt bidrag.

– Ett starkt skydd av den Ă„terstĂ„ende regnskogen Ă€r av största vikt. DĂ€refter kan palmoljeproduktionen ökas genom högre avkastning i befintliga plantager. DĂ€r finns det fortfarande mycket potential, sĂ€ger Bojana Bajzelj, som Ă€r postdoktor vid SLU och artikelns huvudförfattare.

Men den allra största mÀngden fett som behövs producerar vi förmodligen redan. Allt vi behöver göra Àr att ta tillvara pÄ de Àtbara oljor som i dag anvÀnds till annat Àn mat.

– TyvĂ€rr Ă€r det svĂ„rt att ens uppskatta hur mycket av dessa oljor som anvĂ€nds till annat Ă€n livsmedel. Vi hittade stora variationer i den statistik som finns. Enligt USA:s jordbruksdepartement (USDA) handlar det om 50 miljoner ton, medan det enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) rör sig om 90 miljoner ton. Detta belyser hur lite detta Ă€mne har uppmĂ€rksammats hittills, sĂ€ger Elin Röös, som Ă€r universitetslektor vid SLU.

Bild:Pixabay/congerdesign


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.