Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒœ Ny jordbruksmetod ger jordbrukare i södra Afrika hopp

đŸŒœ Ny jordbruksmetod ger jordbrukare i södra Afrika hopp

Pfumvudza Àr en hÄllbar jordbrukspraxis som syftar till att intensifiera produktionen pÄ ett mindre omrÄde snarare Àn att sprida fÀrre insatser över en stor bit mark.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Harare, Zimbabwe. Under de senaste Ären har jordbrukare i södra Afrika, inte minst Zimbabwe, fallit offer för torka. Detta har pÄverkat produktionen av grödor negativt vilket lett till livsmedelsbrist pÄ hushÄllsnivÄ.

För att kompensera effekterna av ogynnsamma vÀdereffekter som orsakats av klimatförÀndringar lanserade Zimbabwe nyligen en ny klimatsÀker jordbruksmetod som kallas Pfumvudza, eller Intwasa pÄ det lokala sprÄket, för att maximera produktiviteten per ytenhet. Programmet riktar sig frÀmst till smÄskaliga jordbrukare i landet.

Pfumvudza Àr en hÄllbar jordbrukspraxis som syftar till att intensifiera produktionen pÄ ett mindre enhetsomrÄde snarare Àn att sprida fÀrre insatser över en stor bit mark. Dess grundlÀggande principer Àr minimala jordstörningar (att endast grÀva hÄl dÀr det ska planteras), fuktbevarande (hÄl som samlar vatten) och skördrotation för att hantera skadedjur och sjukdomar.

Under bra implementering kan en yta pÄ 39 x 16 meter ge minst ett ton majs mot i genomsnitt 480 kg per hektar enligt konventionell jordbruksmetod för smÄskaliga jordbrukare.

Sadza eller Pap (majsmjölgröt) Àr Zimbabwes basfoder. För att ytterligare öka livsmedelsproduktionen inom Pfumvudza-programmet fÄr bönderna i Zimbabwe gratis insatser av regeringen och andra aktörer. Det hÀr inkluderar 50 kg ammoniumnitrat, 50 kg sammansatt D-gödselmedel, 50 kg majsfrö, tvÄ kg traditionella spannmÄl och ett kit för att hantera armmask.

Vissa bönder i det sydafrikanska landet har fÄtt de nÀmnda insatserna som förberedelse för skördesÀsongen 2020/21, som nu Àr runt hörnet.
Prognoser pekar pÄ omfattande regnskurar i södra Afrika under den kommande sÀsongen, sÄ bönderna Àr generellt sett optimistiska för en rejÀl skörd nÀsta Är.

Bild: Mark förberedd för Pfumvudza-plantering i Zimbabwe


🗳 Eftersom demokrati Ă€r avgörande i en faktabaserad optimistisk vĂ€rld... pĂ„minner vi vĂ„ra lĂ€sare om den demokratiska statusen i de lĂ€nder vi skriver om: Zimbabwe har 29 poĂ€ng i Global Freedom Score och status Partly Free.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.