Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌽 Ny jordbruksmetod ger jordbrukare i södra Afrika hopp

🌽 Ny jordbruksmetod ger jordbrukare i södra Afrika hopp

Pfumvudza är en hållbar jordbrukspraxis som syftar till att intensifiera produktionen på ett mindre område snarare än att sprida färre insatser över en stor bit mark.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Harare, Zimbabwe. Under de senaste åren har jordbrukare i södra Afrika, inte minst Zimbabwe, fallit offer för torka. Detta har påverkat produktionen av grödor negativt vilket lett till livsmedelsbrist på hushållsnivå.

För att kompensera effekterna av ogynnsamma vädereffekter som orsakats av klimatförändringar lanserade Zimbabwe nyligen en ny klimatsäker jordbruksmetod som kallas Pfumvudza, eller Intwasa på det lokala språket, för att maximera produktiviteten per ytenhet. Programmet riktar sig främst till småskaliga jordbrukare i landet.

Pfumvudza är en hållbar jordbrukspraxis som syftar till att intensifiera produktionen på ett mindre enhetsområde snarare än att sprida färre insatser över en stor bit mark. Dess grundläggande principer är minimala jordstörningar (att endast gräva hål där det ska planteras), fuktbevarande (hål som samlar vatten) och skördrotation för att hantera skadedjur och sjukdomar.

Under bra implementering kan en yta på 39 x 16 meter ge minst ett ton majs mot i genomsnitt 480 kg per hektar enligt konventionell jordbruksmetod för småskaliga jordbrukare.

Sadza eller Pap (majsmjölgröt) är Zimbabwes basfoder. För att ytterligare öka livsmedelsproduktionen inom Pfumvudza-programmet får bönderna i Zimbabwe gratis insatser av regeringen och andra aktörer. Det här inkluderar 50 kg ammoniumnitrat, 50 kg sammansatt D-gödselmedel, 50 kg majsfrö, två kg traditionella spannmål och ett kit för att hantera armmask.

Vissa bönder i det sydafrikanska landet har fått de nämnda insatserna som förberedelse för skördesäsongen 2020/21, som nu är runt hörnet.
Prognoser pekar på omfattande regnskurar i södra Afrika under den kommande säsongen, så bönderna är generellt sett optimistiska för en rejäl skörd nästa år.

Bild: Mark förberedd för Pfumvudza-plantering i Zimbabwe


🗳 Eftersom demokrati är avgörande i en faktabaserad optimistisk värld... påminner vi våra läsare om den demokratiska statusen i de länder vi skriver om: Zimbabwe har 29 poäng i Global Freedom Score och status Partly Free.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.