Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍗 Nu kan vi laga mat med laser

🍗 Nu kan vi laga mat med laser

Forskare har anvÀnt lasrar för att steka kyckling och resultatet blev riktigt smakligt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett forskarlag vid Columbia Engineering i USA har utvecklat en metod för att laga mat med en 3D-skrivare och laser. Tanken Ă€r att vi i framtiden kan fĂ„ en robotkock som sammanstĂ€ller en mĂ„ltid frĂ„n en mĂ€ngd olika ingredienser och sedan steker maten med laser. Eller som forskarna uttrycker det: ”Photoshop för mat”.

Det forskarna gjort Àr att de tagit en bit kyckling och pureat den i en mixer. Purén har sedan skrivits ut med en 3D-skrivare som kan skapa en köttbit som Àr exakt sÄ stor som du vill ha. Sedan har tvÄ olika typer av laser stekt kycklingköttet.

Att forskarna anvÀnt tvÄ typer av laser beror pÄ att blÄ laser Àr bÀst för att genomsteka köttet medan röd laser Àr bÀttre för att skapa en stekyta. Genom att anvÀnda lasrar kan forskarna fÄ mycket bÀttre kontroll över hur varje del av köttet steks Àn pÄ en grill eller i en stekpanna.

– Tillagningen Ă€r avgörande för matens nĂ€ringsvĂ€rde, smak och konsistens i mĂ„nga matrĂ€tter. Vi ville se om vi kunde anvĂ€nda lasrar för att kontrollera dessa parametrar pĂ„ ett vĂ€ldigt exakt sĂ€tt, sĂ€ger Jonathan Blutinger som ledde projektet, i ett pressmeddelande.

De första testerna visade att köttet krympte mindre och var saftigare Àn med traditionella tillagningsmetoder. Smaken var det heller inger fel pÄ enligt smaktestarna, som dock inte Àr sÄ mÄnga Àn sÄ lÀnge.

– De tvĂ„ personer som genomförde ett blindtest föredrog faktiskt det laserstekta köttet före det traditionellt tillagade. SĂ„ det bĂ„dar ju gott för den hĂ€r tekniken, sĂ€ger Jonathan Blutinger.

Än Ă€r det lĂ„ngt kvar innan det hĂ€r kan bli en kommersiell produkt, men forskarna har i alla fall visat att tekniken finns för att laga god mat med laser.

Bild: Columbia Engineering


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.