Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍗 Nu kan vi laga mat med laser

🍗 Nu kan vi laga mat med laser

Forskare har använt lasrar för att steka kyckling och resultatet blev riktigt smakligt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett forskarlag vid Columbia Engineering i USA har utvecklat en metod för att laga mat med en 3D-skrivare och laser. Tanken är att vi i framtiden kan få en robotkock som sammanställer en måltid från en mängd olika ingredienser och sedan steker maten med laser. Eller som forskarna uttrycker det: ”Photoshop för mat”.

Det forskarna gjort är att de tagit en bit kyckling och pureat den i en mixer. Purén har sedan skrivits ut med en 3D-skrivare som kan skapa en köttbit som är exakt så stor som du vill ha. Sedan har två olika typer av laser stekt kycklingköttet.

Att forskarna använt två typer av laser beror på att blå laser är bäst för att genomsteka köttet medan röd laser är bättre för att skapa en stekyta. Genom att använda lasrar kan forskarna få mycket bättre kontroll över hur varje del av köttet steks än på en grill eller i en stekpanna.

– Tillagningen är avgörande för matens näringsvärde, smak och konsistens i många maträtter. Vi ville se om vi kunde använda lasrar för att kontrollera dessa parametrar på ett väldigt exakt sätt, säger Jonathan Blutinger som ledde projektet, i ett pressmeddelande.

De första testerna visade att köttet krympte mindre och var saftigare än med traditionella tillagningsmetoder. Smaken var det heller inger fel på enligt smaktestarna, som dock inte är så många än så länge.

– De två personer som genomförde ett blindtest föredrog faktiskt det laserstekta köttet före det traditionellt tillagade. Så det bådar ju gott för den här tekniken, säger Jonathan Blutinger.

Än är det långt kvar innan det här kan bli en kommersiell produkt, men forskarna har i alla fall visat att tekniken finns för att laga god mat med laser.

Bild: Columbia Engineering


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.