Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩗 NASA upptĂ€cker grĂ€shoppor frĂ„n rymden

🩗 NASA upptĂ€cker grĂ€shoppor frĂ„n rymden

Tro det eller ej, men svÀrmar av grÀshoppor Àr ett av de stora hoten för livsmedelsförsörjning i flera av vÀrldens redan fattiga utsatta lÀnder. Nu samarbetar bland andra NASA och FN för att upptÀcka problemet innan det bryter ut.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

Som om det inte vore nog med coronapandemi och klimatförÀndringar, sÄ tycks grÀshopporna föröka sig i orovÀckande hastighet. Framförallt Àr det lÀnderna i östra Afrika och Mellanöstern som Àr vÀrst drabbade, bland annat Etiopien, Somalia, Kenya, Tanzania och Uganda, samt Jemen och Oman, hela vÀgen upp till Iran, Pakistan och Indien.

GrÀshopporna Àr i sig ofarliga, men nÀr de gÄr samman kan de bilda svÀrmar om 10 miljarder individer som ödelÀgger omrÄden pÄ flera hundra kilometer - pÄ en enda dag. BBC har tagit fram en pedagogisk grafik pÄ grÀshoppornas utbredning.

Enligt FN:s mat- och jordbruksorgan FAO kan en enda svÀrm skada matförsörjningen för 2 500 mÀnniskor under ett helt Är.

Att komma Ät problemet Àr svÄrt och ohÄllbart. Det enda sÀttet att begrÀnsa svÀrmarna innebÀr att bespruta med stora mÀngder bekÀmpningsmedel frÄn helikoptrar, traktorer och till fots.

Men i ett samarbete mellan bland andra FAO, USAID och NASA har forskare alltmer intresserat sig för preventiva ÄtgÀrder, alltsÄ att identifiera potentiella grogrunder för ÀgglÀggning. GrÀshopporna gillar nÀmligen att ta sig nÄgra centimeter ner i sandig, fuktig jord, gÀrna i nÀrheten av grönomrÄden.

Genom att anvÀnda sig av olika befintliga satelliter kan NASA dÀrmed bistÄ med viktig information frÄn rymden. Deras Terra-satellit kan upptÀcka grönomrÄden med hjÀlp av infrarött ljus, medan Ätta sÄ kallade mikrosatelliter tillsammans kan analysera jordytans beskaffenhet.

Genom att samköra data frÄn olika kÀllor kan man med andra ord hitta grÀshoppornas megamys innan Àggen klÀcks. Ett vÀlfungerande system som kan bli ett effektivt vapen i kampen mot svÀlt och fattigdom.

LĂ€s mer hos Optimist Daily, Freethink, NASA Earth Observatory, New York Times och FAO Locust Watch.

Förresten, om du Àr intresserad av matsystemet och utvecklingen inom foodtech kan jag rekommendera mina poddintervjuer pÄ temat. Kolla in foodtech-kategorin pÄ Heja Framtiden!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.