Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„— Matematik kan ge kostrĂ„d pĂ„ individnivĂ„

đŸ„— Matematik kan ge kostrĂ„d pĂ„ individnivĂ„

En matematisk modell kan förutsÀga hur kosten pÄverkar bakteriefloran i magen och hur det i sin tur kan förbygga eller lindra mÄnga sjukdomar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

RÀtt kost kan förebygga en rad sjukdomar, men frÄgan Àr vad som Àr rÀtt kost? Det beror pÄ hur kosten pÄverkar bakteriefloran i magen menar ett forskarlag under ledning av Jens Nielsen, professor i systembiologi vid Chalmers.

– FörĂ€ndringar i bakteriesammansĂ€ttningen kan förknippas med ett stort antal sjukdomar, till exempel fetma, diabetes, hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdomar, men pĂ„verkar ocksĂ„ hur kroppen svarar pĂ„ vissa typer av cancerbehandlingar eller hur man reagerar pĂ„ vissa specialdieter, sĂ€ger han i ett pressmeddelande.

Nu Àr det dessvÀrre inte lÀtt att förutsÀga vilken kost som Àr den bÀsta. Det kan nÀmligen variera frÄn person till person. Vilken den optimala kosten Àr för just dig kan bero pÄ vilka andra bakterier som redan finns i tarmen, hur de interagerar med varandra, hur de interagerar med kroppen i övrigt och vad vi Àter.

Att förstÄ hur alla variabler pÄverkar varandra Àr mycket svÄrt att förutsÀga, men forskarlaget har utvecklat en matematisk modell för att klara just detta.

– Modellen vi har tagit fram Ă€r unik eftersom den tar hĂ€nsyn till alla dessa variabler. Den kombinerar data om de enskilda bakterierna med data om hur de interagerar. Den tar Ă€ven med data om hur maten fĂ€rdas genom mag-tarmsystemet och pĂ„verkar bakterierna pĂ„ vĂ€gen i berĂ€kningarna. Det sista gĂ„r att mĂ€ta genom att undersöka blodprov och titta pĂ„ metaboliter, de slutprodukter som bildas nĂ€r bakterierna bryter ner olika sorters mat, sĂ€ger Jens Nielsen.

Exakta förutsÀgelser

Forskarna har anvÀnt data frÄn existerande kliniska studier för att se hur vÀl modellen överensstÀmmer med verkligheten. Det visar sig att modellen Àr vÀldigt exakt nÀr det gÀller att till exempel förutsÀga hur förÀndringar i kosten hos överviktiga förÀndrar bakteriefloran.

– Det hĂ€r Ă€r ett mycket bra resultat, som möjliggör datorbaserad design för tarmen som Ă€r ett mycket komplext system. VĂ„r modell skulle kunna anvĂ€ndas för att skapa individanpassade hĂ€lsosamma dieter. Modellen ger oss ocksĂ„ möjligheten att förutsĂ€ga hur tillsats av ny probiotika, utvalda bakterier som man anser kan bidra till en hĂ€lsoeffekt, verkligen pĂ„verkar patientens hĂ€lsa, sĂ€ger Jens Nielsen.

Forskarna tÀnker nu gÄ vidare med kliniska studier för att se om modellen kan anvÀndas vid behandling av andra Äkommor som exempelvis benskörhet. Det finns Àven en möjlighet att modellen kan förbÀttra cancerbehandling som anvÀnder immunoterapi.

– Det skulle innebĂ€ra ett otroligt genomslag om vĂ„r modell kan identifiera bakterier som skulle kunna förbĂ€ttra behandlingen av cancerpatienter. Vi skulle verkligen kunna göra stor skillnad, sĂ€ger Jens Nielsen.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/silviarita


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.