Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„€ Livsmedelsindustrin vill ha mer biobaserad plast i förpackningarna

đŸ„€ Livsmedelsindustrin vill ha mer biobaserad plast i förpackningarna

LÀgre pris och garanterad tillgÄng Àr nÄgra av nycklarna till att fler matförpackningar ska tillverkas av miljövÀnlig biobaserad plast i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Biobaserad plast görs av förnybar rÄvara och har mindre miljöpÄverkan Àn plast gjord pÄ olja. Trots det Àr bara en procent av all plast idag biobaserad. Forskare frÄn Lunds universitet har i en studie frÄgat 17 företag i livsmedelsindustrin varför de inte anvÀnder mer bioplast i sina förpackningar. Det visar sig att det inte Àr viljan det Àr fel pÄ.

”Studien visar tydligt att alla intervjuade företag Ă€r positivt instĂ€llda till biobaserad plast. Det Ă€r bra. DĂ€remot Ă€r den faktiska anvĂ€ndningen av biobaserade förpackningar fortfarande liten. Genom att identifiera hinder och möjligheter vill vi uppmuntra till samarbete och diskussion. Är de hinder som företagen identifierar verkligen hinder, eller upplevs de bara sĂ„â€, sĂ€ger Katrin Molina-Besch en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Det som skulle fÄ företagen att anvÀnda mer biobaserad plast Àr lÀgre materialpris, större tillgÄng pÄ biobaserad plast över tid och bÀttre teknisk funktionalitet.

Forskarna hoppas nu att resultaten frÄn studien ska ge ett konkret underlag till hur företagen kan arbeta för att öka andelen biobaserad plast i förpackningarna.

”VĂ„r förhoppning Ă€r att resultaten ska leda till diskussion och samarbete mellan förpackningsindustrin, livsmedelsföretagen och handeln. Finns det sĂ€tt att sĂ€nka priset pĂ„ biobaserat material, och hur kan lĂ„ngsiktig tillgĂ„ng för livsmedelsföretagen sĂ€kras? Det Ă€r en viktig aspekt eftersom mĂ„nga företag verkar pĂ„ en global marknad och vill kunna anvĂ€nda en biobaserad förpackning i alla relevanta lĂ€nder under en lĂ„ng tid”, sĂ€ger Katrin Molina-Besch.

En annan förhoppning forskarna har Àr att företagen ska fÄ upp ögonen för bionedbrytbara plaster.

”För vissa typer av livsmedel skulle det ocksĂ„ finnas fördelar med att satsa pĂ„ bionedbrytbara plaster, Ă€ven om intresset för nĂ€rvarande Ă€r lĂ„gt. Förpackningar till exempelvis fĂ€rsk fisk eller kött skulle i sĂ„ fall kunna slĂ€ngas tillsammans med matavfallet i stĂ€llet för att hamna i restavfall dĂ€r de flesta konsumenter slĂ€nger dessa förpackningar. Vi mĂ„ste absolut titta mer pĂ„ vilka plaster som behövs för olika sorts produkter”, sĂ€ger Katrin Molina-Besch.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.