Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☕️ Labbodlat kaffe från Finland finns snart på marknaden

☕️ Labbodlat kaffe från Finland finns snart på marknaden

Ett labb i Finland försöker skapa ett alternativ till kaffeodling i Colombia och andra länder där klimatet gör odlandet allt svårare.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Labbodlade produkter har ökat i popularitet under de senaste åren. Människor letar efter alternativ till choklad, mjölk, kött, och nu kaffe, som har minst påverkan på miljön samt främjar välfärden för djur och arbetare. Klimatet i de colombianska bergen blir varmare, vilket gör det svårt att odla kaffeplantor där. Tack vare finska forskare är det snart möjligt att odla kaffe från växtceller i bioreaktorer.

– Konventionell kaffeproduktion är notoriskt förknippad med flera problematiska frågor, till exempel ohållbara jordbruksmetoder, exploatering och markrättigheter, säger Heiko Rischer, en ledande forskare vid VTT Technical Research Center i Finland, den statliga organisationen bakom projektet, till Fast Company. Ökad efterfrågan och klimatförändringar ökar problemen.

Forskarna använder en process som liknar den som används för att odla kött. Kaffeväxter odlas först i laboratoriet och flyttas sedan till bioreaktorer där de växer i en näringslösning.

Det är faktiskt något lättare att odla kaffe jämfört med till exempel nötkött. Rischer förklarar:

– Näringslösningarna för växtcellkulturer är mycket mindre komplexa, det vill säga billigare, än de för djurceller. Att skala upp är också lättare eftersom växtceller växer suspenderat i mediet, medan djurceller växer fästa vid ytor.

Den färdiga produkten är en vitaktig biomassa som torkas till ett pulver och sedan rostas för att få en mörkbrun färg. Teamet drack nyligen sin första kopp labbodlat kaffe och de säger att drycken smakar och luktar som vanligt kaffe. De säger också att det är möjligt att göra olika sorter.

Bild: Timo Kauppila, från VTT via Fast Company

Nu planerar labbet att samarbeta med olika företag så att de kan kommersialisera processen. Efterfrågan på kaffe ökar så cellbaserat kaffe kan vara ett sätt att göra industrins miljöpåverkan mindre. Det blir också möjligt för platser som inte kan odla kaffe naturligt, som Finland, att ha en lokal kaffeförsörjning.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.