Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☕ Kasserat kaffe får ett andra liv

☕ Kasserat kaffe får ett andra liv

Drickbart kaffe som av olika anledningar skulle ha blivit svinn kan nu blandas på nytt och säljas på Circle K:s mackar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

13 ton prima kaffe som annars skulle ha kasserats har nu kunnat drickas upp i stället. Det är Löfbergs Lila och Circle K som i projektet Räddat Kaffe skapat kaffesorter av kaffe som annars skulle ha blivit svinn i rosteriet.

Kaffet är inte otjänligt på något sätt, men av olika anledningar kan det inte säljas som vanligt. Det kan var en skadad förpackning eller streckkod som gör att paketet inte kan säljas i butik. Eller så kan det röra sig om att rostnings- eller malningsgraden inte blev exakt som det var tänkt.

I Räddat Kaffe-projektet tar Löfbergs Lila allt detta kaffe och skapar en ny blandning. Kaffeblandningen blir olika varje gång beroende på vilka kaffesorter som finns tillgängliga. I den första blandningen använde Löfbergs Lila tre olika kaffesorter från hållbart certifierade odlingar i Syd- och Centralamerika samt Sydostasien. Tillsammans blev de ett mörkrostat och fylligt kaffe.

Kaffet har sedan sålts på Circle K:s mackar.

– Alla sätt som kan minska matsvinnet välkomnas med öppna armar och vi är väldigt glada att samarbeta med Löfbergs i den här satsningen. Vi säljer elva miljoner koppar kaffe årligen och tar kaffe på stort allvar. Därför har smakbilden och att detta kaffe är unikt varit en stor del av processen. I vår testfas i våras sålde kaffet slut snabbare än förväntat så kunderna är verkligen med oss här, säger Martin Stenberg, Senior Category Manager på Circle K.

Totalt räknar Löfbergs Lila med att Räddat kaffe minskat utsläppen med 60 ton koldioxid och att användningen av bekämpningsmedel minskat med 140 kilo.

Bild: Pixabay/PublicDomainPictures


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.