Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍎 Inget kött i IKEAs nya ”köttbullar” – men smaken Ă€r densamma

🍎 Inget kött i IKEAs nya ”köttbullar” – men smaken Ă€r densamma

IKEAs vÀxtbaserade bullar har bara fyra procent sÄ stort koldioxidavtryck som den ursprungliga köttbullen, men kostar lika mycket och smakar i princip identiskt.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Varje Är sÀljer IKEA över en miljard köttbullar pÄ sina restauranger i varuhusen. Nu hoppas den svenska möbeljÀtten att de kan övertyga fler kunder att vÀlja en vÀxtbaserad variant istÀllet.

– FörestĂ€ll dig om vi kunde fĂ„ nĂ„gra av vĂ„ra mĂ„nga köttbulleĂ€lskare att vĂ€lja den vĂ€xtbaserade varianten istĂ€llet. Om vi ​​skulle omvandla ungefĂ€r 20 procent av vĂ„r köttbullsförsĂ€ljning till vĂ€xtbullar skulle det innebĂ€ra cirka 8 procent minskning av vĂ„rt klimatavtryck för livsmedelsföretaget pĂ„ IKEA, sĂ€ger Sharla Halvorson, hĂ€lso- och hĂ„llbarhetschef för IKEA livsmedelsföretag globalt i ett pressmeddelande.

Foto: IKEA

I augusti lanseras en ny vĂ€xtbaserad ”köttbulle” i europeiska varuhus och en mĂ„nad senare i de amerikanska.

Företaget började experimentera med vÀxtbaserade bullar redan 2014. Men det nya receptet, som görs av en blandning av gult Àrtprotein, havre, potatis, lök och Àpplen, ser ut och smakar mer som den traditionella versionen av nötkött och flÀsk.

– NĂ€r vi utvecklat den hĂ€r bullen har vĂ„rt huvudmĂ„l varit att Ă„terskapa en köttliknande smak och konsistens, bara med hjĂ€lp av vĂ€xtbaserade ingredienser. Vi har testat olika ingredienser och metoder och vi Ă€r mycket nöjda med de slutliga resultaten, sĂ€ger Alexander Magnusson, kock och projektledare pĂ„ IKEA mat.

Foto: IKEA

Priset för den nya bullen Àr ocksÄ exakt detsamma men en stor skillnad Àr vilket avtryck som görs pÄ miljö och klimat, den vÀxtbaserade bullen har bara fyra procent sÄ stort koldioxidavtryck som köttbullen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.