Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍎 Inget kött i IKEAs nya ”köttbullar” – men smaken är densamma

🍎 Inget kött i IKEAs nya ”köttbullar” – men smaken är densamma

IKEAs växtbaserade bullar har bara fyra procent så stort koldioxidavtryck som den ursprungliga köttbullen, men kostar lika mycket och smakar i princip identiskt.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Varje år säljer IKEA över en miljard köttbullar på sina restauranger i varuhusen. Nu hoppas den svenska möbeljätten att de kan övertyga fler kunder att välja en växtbaserad variant istället.

– Föreställ dig om vi kunde få några av våra många köttbulleälskare att välja den växtbaserade varianten istället. Om vi ​​skulle omvandla ungefär 20 procent av vår köttbullsförsäljning till växtbullar skulle det innebära cirka 8 procent minskning av vårt klimatavtryck för livsmedelsföretaget på IKEA, säger Sharla Halvorson, hälso- och hållbarhetschef för IKEA livsmedelsföretag globalt i ett pressmeddelande.

Foto: IKEA

I augusti lanseras en ny växtbaserad ”köttbulle” i europeiska varuhus och en månad senare i de amerikanska.

Företaget började experimentera med växtbaserade bullar redan 2014. Men det nya receptet, som görs av en blandning av gult ärtprotein, havre, potatis, lök och äpplen, ser ut och smakar mer som den traditionella versionen av nötkött och fläsk.

– När vi utvecklat den här bullen har vårt huvudmål varit att återskapa en köttliknande smak och konsistens, bara med hjälp av växtbaserade ingredienser. Vi har testat olika ingredienser och metoder och vi är mycket nöjda med de slutliga resultaten, säger Alexander Magnusson, kock och projektledare på IKEA mat.

Foto: IKEA

Priset för den nya bullen är också exakt detsamma men en stor skillnad är vilket avtryck som görs på miljö och klimat, den växtbaserade bullen har bara fyra procent så stort koldioxidavtryck som köttbullen.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.