Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸČ Ikeas kokbok hjĂ€lper dig förvandla matavfall till festmĂ„ltider

đŸČ Ikeas kokbok hjĂ€lper dig förvandla matavfall till festmĂ„ltider

Mycket av det vi slÀnger i komposten gÄr att Àta och Ikea vill att vi blir bÀttre pÄ att Àta Àven det som kan se lite oaptitligt ut.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Bacon av bananskal? Lasagne med övermogna tomater och torrt bröd? Fattiga riddare och vispgrÀdde med lite kaffesump? Det smakar smaskens menar Ikea i Kanada som gjort en hel kokbok med rÀtter som anvÀnder ingredienser vi normalt slÀnger i komposten.

Bara i Kanada slĂ€nger folk 2,2 miljoner ton med mat som Ă€r fullt Ă€tbar. Det Ă€r allt frĂ„n bröd som blivit litet torrt till sĂ„dant som de flesta inte skulle ha en tanke pĂ„ att Ă€ta – som bananskal. UngefĂ€r tvĂ„ tredjedelar av det som slĂ€ngs Ă€r fullt Ă€tbart. Med kokboken Scraps Book, som kan laddas ner gratis, hoppas Ikea kunna visa att matavfall egentligen ofta Ă€r mat.

Till sin hjÀlp tog Ikea tio kockar som fick komponerar rÀtter dÀr den enda gemensamma nÀmnaren var att maten mÄste innehÄlla sÄdant som vi normalt slÀnger. Resultatet blev en kokbok med 50 recept som ska ge inspiration till hur vi kan laga god mat med sÄdant som vi vanligtvis skulle rynka pÄ nÀsan Ät.

Idén att Àta det som mÄnga ser som matavfall Àr knappast ny. Men om jÀtteföretaget Ikea börjar sprida budskapet kan sÀkert mÄnga fler fÄ upp ögonen för hur mycket Àtbart vi slÀnger bort.

Förutom recepten innehÄller boken ocksÄ tips om hur du kan ÄteranvÀnda delar som inte gÄr att Àta. Det kan till exempel handla om att sÀtta det som blir över av en grönsak i vatten sÄ att den vÀxer till sig eller hur man bygger sin egen kompost.

Bild: Ikea


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.