Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚜 ”Grön” traktor ger miljövĂ€nligare jordbruk

🚜 ”Grön” traktor ger miljövĂ€nligare jordbruk

En traktor som drivs av metangas frÄn stallgödsel ska hjÀlpa jordbruken att minska sina utslÀpp.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett företag i Litauen har utvecklat en traktor som pÄ sitt sÀtt gÄr pÄ dynga. Den Àr nÀmligen en hybridtraktor som drivs av bÄde metangas och elmotorer.

Metangasen kan komma frÄn stallgödsel, vilket gör att metan som annars bara försvunnit upp i atmosfÀren nu kan göra nytta. Enligt tillverkaren Auga kan en av deras traktorer sÀnka ett jordbruks utslÀpp av vÀxthusgaser med 100 ton per Är.

Traktorn vÀger bara en tredjedel av en traditionell traktor, men ska ÀndÄ ha samma styrka som en 400 hÀstkrafters dieseltraktor enligt Auga.

Det krÀvs en hel del metangas för att driva en traktor en hel arbetsdag utan att tanka. Men genom att driva traktorn med elmotorer nÀr den inte behöver arbeta sÄ hÄrt gÄr det att köra traktorn tolv timmar i strÀck utan problem. Metanmotorn laddar dÄ batterier nÀr traktorn inte behöver sÄ mycket kraft och elmotorerna drivs sedan frÄn dessa batterier.

Auga Àr egentligen inte en traktortillverkare utan ett jordbruksföretag. Det driver jordbruk pÄ 39 000 hektar och har 1 200 anstÀllda. Anledningen att de nu utvecklat en egen traktor Àr att de ville bli mer miljövÀnliga.

– För tre Ă„r sedan berĂ€knade vi vĂ„ra utslĂ€pp och vi sĂ„g att 30 procent av dem kom frĂ„n de fossila brĂ€nslen vi anvĂ€nder pĂ„ vĂ„ra gĂ„rdar. Det fanns helt enkelt inga sĂ€tt att slĂ€ppa ut mindre. Det Ă€r dĂ€rför vi utvecklar tekniker som lĂ„ter oss skapa nya standarder för hĂ„llbart jordbruk genom att drastiskt minska utslĂ€ppen genom hela vĂ„r vĂ€rdekedja, sĂ€ger Kęstutis Juơčius, vd för Auga Group, i ett pressmeddelande.

Men Auga har större ambitioner Àn att bara sÀnka sina egna utslÀpp och dÀrför ska de börja sÀlja traktorn till andra jordbruk ocksÄ.

– Vi utvecklar inte bara den hĂ€r tekniken för att sĂ€nka vĂ„ra egna utslĂ€pp och nĂ„ vĂ„rt mĂ„l att bli utslĂ€ppsneutralt till 2030. VĂ„rt mĂ„l Ă€r större Ă€n sĂ„. Vi ska göra den hĂ€r traktorn och andra tekniker som vi utvecklar tillgĂ€ngliga för jordbrukare över hela vĂ€rlden och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt hjĂ€lpa till att lösa det globala problemet med utslĂ€pp i jordbrukssektorn, sĂ€ger Kęstutis Juơčius.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.