Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚜 ”Grön” traktor ger miljövänligare jordbruk

🚜 ”Grön” traktor ger miljövänligare jordbruk

En traktor som drivs av metangas från stallgödsel ska hjälpa jordbruken att minska sina utsläpp.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett företag i Litauen har utvecklat en traktor som på sitt sätt går på dynga. Den är nämligen en hybridtraktor som drivs av både metangas och elmotorer.

Metangasen kan komma från stallgödsel, vilket gör att metan som annars bara försvunnit upp i atmosfären nu kan göra nytta. Enligt tillverkaren Auga kan en av deras traktorer sänka ett jordbruks utsläpp av växthusgaser med 100 ton per år.

Traktorn väger bara en tredjedel av en traditionell traktor, men ska ändå ha samma styrka som en 400 hästkrafters dieseltraktor enligt Auga.

Det krävs en hel del metangas för att driva en traktor en hel arbetsdag utan att tanka. Men genom att driva traktorn med elmotorer när den inte behöver arbeta så hårt går det att köra traktorn tolv timmar i sträck utan problem. Metanmotorn laddar då batterier när traktorn inte behöver så mycket kraft och elmotorerna drivs sedan från dessa batterier.

Auga är egentligen inte en traktortillverkare utan ett jordbruksföretag. Det driver jordbruk på 39 000 hektar och har 1 200 anställda. Anledningen att de nu utvecklat en egen traktor är att de ville bli mer miljövänliga.

– För tre år sedan beräknade vi våra utsläpp och vi såg att 30 procent av dem kom från de fossila bränslen vi använder på våra gårdar. Det fanns helt enkelt inga sätt att släppa ut mindre. Det är därför vi utvecklar tekniker som låter oss skapa nya standarder för hållbart jordbruk genom att drastiskt minska utsläppen genom hela vår värdekedja, säger Kęstutis Juščius, vd för Auga Group, i ett pressmeddelande.

Men Auga har större ambitioner än att bara sänka sina egna utsläpp och därför ska de börja sälja traktorn till andra jordbruk också.

– Vi utvecklar inte bara den här tekniken för att sänka våra egna utsläpp och nå vårt mål att bli utsläppsneutralt till 2030. Vårt mål är större än så. Vi ska göra den här traktorn och andra tekniker som vi utvecklar tillgängliga för jordbrukare över hela världen och på så sätt hjälpa till att lösa det globala problemet med utsläpp i jordbrukssektorn, säger Kęstutis Juščius.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.