Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€©  Glöm PET-flaskan - den fĂ„r lĂ€mna plats för det vĂ€xt-baserade materialet PEF

đŸ€© Glöm PET-flaskan - den fĂ„r lĂ€mna plats för det vĂ€xt-baserade materialet PEF

Ett nytt, vÀxtbaserat förpackningsmaterial kommer kunna ersÀtta plastförpackningar inom livsmedels-industrin. I butik redan 2023?

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Oljebaserad plast kommer i framtiden kunna ersĂ€ttas av material frĂ„n vĂ€xtriket. Varför dĂ„ fortsĂ€tta att globalt producera tre hundra miljoner ton plast varje Ă„r? AlltsĂ„ 300 000 000 ton


Ett nederlÀndskt bolag vid namn Avantium utvecklar just nu ett nytt förpackningsmaterial. Man arbetar tillsammans med nÄgra av de största dryckes- och livsmedelsproducenterna (Coca Cola, Danone, m.fl), inom ramen för ett EU-projekt vid namn PEFerence.

Det nya materialet utgÄr frÄn sockermolekyler - en annan sorts polymerer Àn de som har sitt ursprung i en oljebaserad plastproduktion. Lösningen ligger i att insidan av en pappförpackning klÀs med ett tunt lager PEF. Förpackningen ifrÄga - ex.vis för en yoghurt frÄn Danone - slipper dÀrmed oljebaserad plast. Materialet Àr tÀnkt att Ätervinnas men kan Àven bryts ned pÄ ett Är i kompostmiljö.

Projektet hÄller tempot uppe, trots COVID-19. Det Àr nÀmligen brÄttom! Mikroplaster stÀller till det i miljön pÄ ett sÀtt som bÄde Àr upprörande och ohÄllbart.

Siktet Àr instÀllt pÄ att leverera de första förpackningarna till butik redan 2023.

Till en början kommer en planerad testanlÀggning producera fem tusen ton per Är, med material som hÀmtas frÄn majs, vete och betor. Allteftersom som efterfrÄgan ökar kommer produktionen att vÀxa.

Nedbrytningsbart och fritt frÄn plast - det nya normala

Vi gissar att tillverkarna som hakar pÄ kommer vinna kundernas förtroende - utan reklamkampanjer. Carlsberg arbetar redan med att anvÀnda (nedbrytningsbart) lim för att hÄlla ihop burkar, sÄ att man slipper förpackningsmaterial av plast och papp. Företaget tittar Àven pÄ en lösning som utnyttjar PEF för nya ölförpackningar.

LĂ„t framtiden komma fortare!FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.