Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 Fiskrens blir till mat efter dopp i ny lösning

🐟 Fiskrens blir till mat efter dopp i ny lösning

Genom att doppa fiskrens i en lösning ökar hÄllbarheten kraftigt, vilket gör att renset hinner transporteras till fabriker som kan göra fiskfÀrs och andra produkter av det.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

NÀr vi Àter fisk sÄ Àr det för det mesta bara filén som vi sÀtter i oss. Men filéerna i exempelvis en sill utgör bara hÀlften av fiskens vikt. Det övriga, som huvud och ryggben, blir till djurfoder eller slÀngs helt enkelt bort.

Det Àr ett slöseri dÄ det i stÀllet skulle gÄ att anvÀnda fiskrenset för att göra till exempel fiskfÀrs, proteinprodukter eller omega-3-rika oljor. Det stora problemet Àr att fiskrenset hÀrsknar snabbt. Kvaliteten gÄr ner pÄ bara nÄgra timmar, vilket gör det svÄrt att hinna fÄ ivÀg resterna till fabriker som kan hantera dem.

DessbÀttre har forskare vid Chalmers utvecklat en teknik som bevarar kvaliteten mycket lÀngre. Det handlar om att fiskrenset doppas i en lösning som bland annat bestÄr av extrakt frÄn rosmarin och citronsyra.

– VĂ„r nya teknik ger ett vĂ€rdefullt tidsspann för producenterna, dĂ„ rĂ„varorna hĂ„ller lĂ€ngre och kan lagras eller transporteras innan de ska uppgraderas till livsmedelsingredienser, sĂ€ger Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap vid institutionen för biologi och bioteknik pĂ„ Chalmers, i ett pressmeddelande.

NÀr forskarna doppade restrÄvaror frÄn sillfilétillverkning i lösningen ökade hÄllbarheten i rumstemperatur frÄn en halv dag till tre och en halv dag. Om resterna kyldes ner till fryspunkten ökade hÄllbarheten frÄn knappt en dag till elva dagar.

Förutom att forskarnas lösning ökar hÄllbarheten sÄ förbÀttrar den Àven slutprodukten.

– Eftersom ytan pĂ„ rĂ„varorna tĂ€cks av ett tunt lager antioxidanter nĂ€r de doppas i lösningen, överförs dessa ocksĂ„ till nĂ€sta steg i processen, vilket gör att man kan fĂ„ fram exempelvis en fiskfĂ€rs, eller protein- och oljeingredienser med högre kvalitet, sĂ€ger Ingrid Undeland.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Gerhard G


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.