Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍟 FĂ€rskvaror hĂ„ller i mĂ„nader utan att behöva frysas med ny metod

🍟 FĂ€rskvaror hĂ„ller i mĂ„nader utan att behöva frysas med ny metod

Pommes frites och kyckling Àr bara nÄgra av de produkter som kan hÄlla flera mÄnader i rumstemperatur med en ny pastöriseringsmetod.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En obruten kylkedja Àr viktig för att mÄnga matvaror ska hÄlla i mer Àn nÄgra dagar. Det krÀver mycket energi och gör att mycket mat gÄr till spillo i de delar av vÀrlden dÀr elförsörjningen inte Àr helt tillförlitlig. Men företaget Farther Farms kan ha hittat en lösning som gör det möjligt att slippa kylkedjan, enligt en artikel i Fast Company.

Farther Farms har utvecklat en ny typ av pastörisering som gör att fÀrskvaror kan förvaras i rumstemperatur utan att bli dÄliga. Som ett bevis pÄ att metoden fungerar har företaget testat att paketera pommes frites. Efter att ha förvarats i 90 dagar i rumstemperatur var pommes fritesen fortfarande fÀrska och Àtbara.

För att pastörisera mjölk eller öl anvÀnder vi normalt het Änga för att döda bakterier. Det nya med Farther Farms metod Àr att de i stÀllet anvÀnder koldioxid under högt tryck.

– Eftersom vi anvĂ€nder koldioxid i stĂ€llet för Ă„nga eller vatten sĂ„ blir förlusten av nĂ€ringsĂ€mnen mycket mindre. Men vi fĂ„r fortfarande lika bra skydd som vanlig pastörisering ger för mjölk, öl och ost, sĂ€ger Mike Annunziata vd pĂ„ Farther Farms, i ett pressmeddelande.

Metoden gör det möjligt att pastörisera produkter som inte kan behandlas med Änga pÄ ett bra sÀtt. Pommes frites till exempel skulle förvandlas till en sorts potatismos i en vanlig pastöriseringsprocess.

Farther Farms lanserar nu pommes frites som sin första kommersiella produkt, men andra fÀrskvaror Àr pÄ gÄng. Företaget testar metoden bland annat pÄ salsa, en del mejeriprodukter som paneer och pÄ kokt kyckling.

Förhoppningen Àr att metoden ska minska behovet av kylning och dÀrmed fÄ ner energiförbrukningen i livsmedelsindustrins försörjningskedjor. Dels minskar behovet av frysar i butikerna, dels behövs inte lika mÄnga kylbilar.

Men den förmodligen största fördelen med metoden kommer de fattigaste delarna av vÀrlden att fÄ. Enbart i Indien gÄr mat för över 100 miljarder kronor till spillo varje Är för att den inte kan nÄ konsumenterna innan den blir för dÄlig för att Àta. Det gör det ocksÄ omöjligt för bönderna att expandera sina marknader för att fÄ bÀttre betalt och kunna investera mer i sina jordbruk.

– Vi ser en vĂ€rld dĂ€r den hĂ€r tekniken finns pĂ„ alla kontinenter. Det skulle ge bönder nya möjligheter att förĂ€dla sina produkter och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt öka sina intĂ€kter, sĂ€ger Mike Annunziata.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.