Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 En jĂ€rnfisk i maten minskar risken för jĂ€rnbrist

🐟 En jĂ€rnfisk i maten minskar risken för jĂ€rnbrist

En ”fisk” gjord av jĂ€rn sĂ€nker kostnaden för jĂ€rnsupplement och kan rĂ€dda livet pĂ„ hundratusentals liv varje Ă„r.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Blodbrist, anemi, orsakad av jÀrnbrist leder till över 800 000 dödsfall varje Är. HÄrdast drabbade Àr mÀnniskor i utvecklingslÀnder och speciellt gravida kvinnor. Att ÄtgÀrda bristen Àr egentligen enkelt. Det Àr bara att ge alla drabbade jÀrntillskott eller Àndra deras kost sÄ att den innehÄller mer jÀrn.

Men i fattiga lÀnder har de vÀrst drabbade inte rÄd att köpa jÀrnsupplement eller gÄ över till en dyrare kost. HÀr kan Lucky Iron Fish vara en lösning.

Det Ă€r helt enkelt en ”jĂ€rnklump” formad som en fisk som lĂ€ggs ner i grytan medan maten kokar. Efter tio minuter har större delen av dagsbehovet av jĂ€rn för en person ”lĂ€ckt” ut i maten. Fisken Ă€r ungefĂ€r sĂ„ stor att den fĂ„r rum i en slev. Det finns dĂ€rmed ingen risk att nĂ„gon skulle svĂ€lja den om den rĂ„kade bli kvar i grytan. Det följer ocksĂ„ med olja som fisken smörjs in med och som hindrar att den rostar.

En Lucky Iron Fish kostar runt 50 dollar och rÀcker i fem Är. Fem Är av jÀrntillskott i form av piller skulle kosta runt 1 500 dollar. Det Àr alltsÄ en betydande besparing att anvÀnda Lucky Iron Fish, men Àven 50 dollar kan vara alldeles för dyrt för mÄnga fattiga familjer. Tillverkaren, som ocksÄ heter Lucky Iron Fish, samarbetar dÀrför med vÀlgörenhetsorganisationer som kan köpa fiskar och dela ut dem dÀr de behövs mest.

Lucky Iron Fish sÀljs Àven i rika lÀnder dÀr framför allt kvinnor och de som lever pÄ en helt vegansk kost kan drabbas av jÀrnbrist. En del av vinsten frÄn den försÀljningen gÄr ocksÄ till att subventionera priset pÄ fiskarna till utvecklingslÀnderna som dÀrmed ligger under 50 dollar.

Bakom Lucky Iron Fish ligger tvÄ kanadensiska forskare som nÀr de doktorerade undersökte sÀtt att minska jÀrnbristen i Kambodja. Att Lucky Iron Fish ser ut som den gör beror pÄ att fisk Àr en symbol för lycka i Kambodja. Det gjorde mÀnniskor mer benÀgna att lÀgga ner den i grytorna. Det fungerade nu inte sÄ bra bland vegetarianer i Indien nÀr företaget testade fiskarna dÀr. SÄ dÀr fick man göra om designen till ett sorts löv som var en lyckosymbol dÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.