Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 En järnfisk i maten minskar risken för järnbrist

🐟 En järnfisk i maten minskar risken för järnbrist

En ”fisk” gjord av järn sänker kostnaden för järnsupplement och kan rädda livet på hundratusentals liv varje år.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Blodbrist, anemi, orsakad av järnbrist leder till över 800 000 dödsfall varje år. Hårdast drabbade är människor i utvecklingsländer och speciellt gravida kvinnor. Att åtgärda bristen är egentligen enkelt. Det är bara att ge alla drabbade järntillskott eller ändra deras kost så att den innehåller mer järn.

Men i fattiga länder har de värst drabbade inte råd att köpa järnsupplement eller gå över till en dyrare kost. Här kan Lucky Iron Fish vara en lösning.

Det är helt enkelt en ”järnklump” formad som en fisk som läggs ner i grytan medan maten kokar. Efter tio minuter har större delen av dagsbehovet av järn för en person ”läckt” ut i maten. Fisken är ungefär så stor att den får rum i en slev. Det finns därmed ingen risk att någon skulle svälja den om den råkade bli kvar i grytan. Det följer också med olja som fisken smörjs in med och som hindrar att den rostar.

En Lucky Iron Fish kostar runt 50 dollar och räcker i fem år. Fem år av järntillskott i form av piller skulle kosta runt 1 500 dollar. Det är alltså en betydande besparing att använda Lucky Iron Fish, men även 50 dollar kan vara alldeles för dyrt för många fattiga familjer. Tillverkaren, som också heter Lucky Iron Fish, samarbetar därför med välgörenhetsorganisationer som kan köpa fiskar och dela ut dem där de behövs mest.

Lucky Iron Fish säljs även i rika länder där framför allt kvinnor och de som lever på en helt vegansk kost kan drabbas av järnbrist. En del av vinsten från den försäljningen går också till att subventionera priset på fiskarna till utvecklingsländerna som därmed ligger under 50 dollar.

Bakom Lucky Iron Fish ligger två kanadensiska forskare som när de doktorerade undersökte sätt att minska järnbristen i Kambodja. Att Lucky Iron Fish ser ut som den gör beror på att fisk är en symbol för lycka i Kambodja. Det gjorde människor mer benägna att lägga ner den i grytorna. Det fungerade nu inte så bra bland vegetarianer i Indien när företaget testade fiskarna där. Så där fick man göra om designen till ett sorts löv som var en lyckosymbol där.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.