Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥗 Danmark bygger Europas största vertikala odling

🥗 Danmark bygger Europas största vertikala odling

Danska företaget Nordic Harvest ska bygga en 7 000 kvadratmeter stor vertikal odling som ska producera 1 000 ton livsmedel om året.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

15 skördar per år, det är vad danska företaget Nordic Harvest siktar på när de nu bygger Europas största vertikala odling i Taastrup strax utanför Köpenhamn. Genom att stacka odlingarna på höjden i 14 nivåer ska anläggningen kunna producera 1 000 ton sallad, kryddor med mera varje år.

Genom att bygga odlingarna på höjden går det att odla mycket på liten yta.

I och med att odlingen ligger nära stora befolkningscentra som Köpenhamn och Malmö kan mycket produkterna säljas i närområdet utan att behöva transporteras långa vägar. All el kommer från förnyelsebara källor och det behövs varken bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket gör odlingen mycket miljövänlig.

Vertikal odling tar också mycket mindre plats i och med att du kan bygga ”åkrarna” på höjden. Att odla 1 000 ton livsmedel per år kräver bara 7 000 kvadratmeter yta. Det är en procent av den plats som behövs om den odlas traditionellt utomhus.

Nordic Harvests anläggning ska byggas av det taiwanesiska företaget Yes Health och kommer när den är fullt utbyggd att använda över 20 000 LED:s för att ge det ljus växterna behöver. Sensorer kommer att samla in data från 5 000 olika mätpunkter för att garantera att varje planta har exakt den mängd ljus, vatten och näring som den behöver.

Yes Health ligger bakom tekniken som används för att bygga Nordic Harvests vertikala odling.

Det gör att den vertikala odlingen använder alla resurser optimalt. Till exempel behövs bara en liter vatten för att producera ett kilo livsmedel. Det är 250 gånger mindre än vad som behövs vid utomhusodling.

Den första etappen av anläggningen är redan klar och 2022 ska den vara helt utbyggd och kunna leverera 1 000 ton livsmedel per år.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.