Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„” Crispr ger hĂ„llbarare potatis

đŸ„” Crispr ger hĂ„llbarare potatis

Forskare anvÀnder gensaxen Crispr för att inaktivera en gen som gör att potatisar med smÄ skador mÄste kasseras.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Potatis som skadas under skörd eller transport fÄr fula bruna flÀckar. Förutom att flÀckarna fÄr potatisen att se oaptitlig ut sÄ försÀmras ocksÄ potatisens smak och nÀringsvÀrde. Det gör att tonvis med potatis kasseras varje Är, men nu har ett forskarlag hittat ett sÀtt att göra potatisar tÄligare och mer hÄllbara.

Potatisarna blir bruna som en del i potatisens skyddsmekanism mot skador. NÀr skalet fÄr en skada aktiveras ett enzym som heter Polyfenoloxidas, PPO. NÀr PPO kommer i kontakt med syre sÄ uppstÄr de bruna flÀckarna och potatisen mÄste kasseras.

Forskarna frÄn SLU i Sverige och Inta i Argentina har anvÀnt gensaxen Crispr/Cas9 för att inaktivera genen som styr PPO i potatisen. Resultatet blir att potatisen inte fÄr nÄgra bruna flÀckar och dÀrmed inte behöver kasseras.

– Utvecklingen av ny teknik för att kontrollera PPO-enzymet i potatis Ă€r det mest lovande och sĂ€kraste sĂ€ttet att undvika oönskade brunfĂ€rgade föreningar i fĂ€rska och bearbetade potatisprodukter. Med hjĂ€lp av denna metod kan potatis fĂ„ en bĂ€ttre hĂ„llbarhet, sĂ€ger Mariette Andersson, forskare pĂ„ institutionen för vĂ€xtförĂ€dling pĂ„ SLU, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu gÄ vidare och testa de förÀndrade potatisarna i fÀltförsök i Argentina. Förhoppningen Àr att kunna fÄ fram nya potatissorter som Àr inte fÄr nÄgra bruna flÀckar nÀr skalet skadas.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Polat Döver


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.