Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥔 Crispr ger hållbarare potatis

🥔 Crispr ger hållbarare potatis

Forskare använder gensaxen Crispr för att inaktivera en gen som gör att potatisar med små skador måste kasseras.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Potatis som skadas under skörd eller transport får fula bruna fläckar. Förutom att fläckarna får potatisen att se oaptitlig ut så försämras också potatisens smak och näringsvärde. Det gör att tonvis med potatis kasseras varje år, men nu har ett forskarlag hittat ett sätt att göra potatisar tåligare och mer hållbara.

Potatisarna blir bruna som en del i potatisens skyddsmekanism mot skador. När skalet får en skada aktiveras ett enzym som heter Polyfenoloxidas, PPO. När PPO kommer i kontakt med syre så uppstår de bruna fläckarna och potatisen måste kasseras.

Forskarna från SLU i Sverige och Inta i Argentina har använt gensaxen Crispr/Cas9 för att inaktivera genen som styr PPO i potatisen. Resultatet blir att potatisen inte får några bruna fläckar och därmed inte behöver kasseras.

– Utvecklingen av ny teknik för att kontrollera PPO-enzymet i potatis är det mest lovande och säkraste sättet att undvika oönskade brunfärgade föreningar i färska och bearbetade potatisprodukter. Med hjälp av denna metod kan potatis få en bättre hållbarhet, säger Mariette Andersson, forskare på institutionen för växtförädling på SLU, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu gå vidare och testa de förändrade potatisarna i fältförsök i Argentina. Förhoppningen är att kunna få fram nya potatissorter som är inte får några bruna fläckar när skalet skadas.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Polat Döver


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.