Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚜 CirkulĂ€rt jordbruk kan minska övergödningen av Östersjön

🚜 CirkulĂ€rt jordbruk kan minska övergödningen av Östersjön

Mycket av den fosfor och det kvĂ€ve som lĂ€cker ut i Östersjön i dag skulle kunna Ă„terföras till Ă„krarna i stĂ€llet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Varje Ă„r rinner det ut nĂ€stan en miljon ton kvĂ€ve och cirka 30 000 ton fosfor i Östersjön. Det gör att hela Östersjön har stora problem med övergödning. Det visar sig bland annat i form av stora algblomningar och en död havsbotten.

Men en rapport frÄn VÀrldsnaturfonden, WWF, visar att det gÄr att förbÀttra lÀget ordentligt. Nyckeln ligger enligt WWF i att minska utslÀppen frÄn jordbruket.

– Det finns flera tecken pĂ„ förbĂ€ttringar i Östersjön, men det Ă€r fortfarande Ă€r ett av vĂ€rldens mest övergödda hav. SĂ„ mycket Ă„terstĂ„r att göra. Vi mĂ„ste omgĂ„ende minska lĂ€ckaget av fosfor och kvĂ€ve frĂ„n jordbruket, bli mer cirkulĂ€ra och stĂ€lla om till en hĂ„llbar svensk matproduktion, sĂ€ger Gustaf Lind, generalsekreterare i WWF, i ett pressmeddelande.

En ÄtgÀrd som skulle ge stor effekt Àr att Äterföra kvÀve och fosfor frÄn reningsverken till jordbruket. I dag gÄr bara cirka 9 procent av kvÀvet och 40 procent av fosforn tillbaka till jordbruket. WWF menar att det skulle kunna öka till 20 procent av kvÀvet och ca 90 procent av fosforn.

En annan viktig ÄtgÀrd Àr att jordbruket behöver bli bÀttre pÄ att anvÀnda kvÀve och fosfor sÄ effektivt som möjligt. Det handlar bland annat om att optimera gödselmÀngderna med till exempel precisionsodling, vÀxtnÀringsbalanser och gödselplaner.

Sedan mÄste det ocksÄ anlÀggas fler vÄtmarker och skyddszoner för att fÄnga upp fosfor- och kvÀvelÀckor. Att odla fÄng- och mellangrödor pÄ en större andel av Äkermarken kan ocksÄ motverka lÀckage.

Det finns med andra ord mĂ„nga Ă„tgĂ€rder för att fĂ„ ett mer cirkulĂ€rt jordbruk som kan minska övergödningen av Östersjön. Med rĂ€tt prioriteringar kan vi fĂ„ ett friskt hav i framtiden.

För att samla alla som kan pÄverka utvecklingen i rÀtt riktning har WWF startat Baltic Stewardship Initiative, BSI. MÄlet Àr att samla aktörer frÄn den svenska livsmedelskedjan för att göra det cirkulÀra jordbruket mer konkurrenskraftigt.

– Företag i hela livsmedelkedjan behöver göra vĂ€xtnĂ€ring till en prioriterad frĂ„ga dĂ€r best practice ska vara en konkurrensfördel och Ă€ven koppla till vĂ„ra ambitioner rörande till exempel klimatpĂ„verkan och biologisk mĂ„ngfald. Drivkrafterna och lösningar pĂ„ mĂ„lkonflikter hittar vi i samarbete, det Ă€r först dĂ„ vi blir en verklig kraft i utvecklingen av ett mer ÖstersjövĂ€nligt och cirkulĂ€rt lantbruk, sĂ€ger Mattis Bergquist, HĂ„llbarhetschef pĂ„ Coop som deltar i Baltic Stewardship Initiative.

LÀs hela rapporten hÀr.

Bild: Pixabay/JackieLou DL


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.