Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 VĂ„r kollektiva intelligens visar varför framtiden Ă€r ljus

🧠 VĂ„r kollektiva intelligens visar varför framtiden Ă€r ljus

Hur kan man veta att framtiden Àr ljus? För att det finns ingen starkare kraft för förbÀttring Àn mÀnniskors idéer - och tack vare demokrati och teknik har vi nu tillgÄng till fler idéer Àn nÄgonsin tidigare.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det hÀr Àr en artikel för Premium Supporters, öppnad för dig genom deras bidrag till Warp News. LÀs mer om och bli en Premium Supporter.

WISDOM OF CROWDS, del 2

I Warp Institute vill vi att framtiden kommer snabbare. Det Àr vÄr mission, eftersom vi Àr övertygade om att framtiden kommer vara bÀttre Àn nutiden, och vÀldigt mycket bÀttre Àn dÄtiden.

För att visa att framtiden Àr ljus ska vi göra tvÄ nedslag i mÀnniskans historia.

DÄ mÀnskligheten tog fart

Runt en lÀgereld för sisÄdÀr hundratusen Är sedan satt ett gÀng sapiens av slÀktet Homo. De hade uppenbarligen lÀrt sig att kontrollera eld, och hade nÄgra enkla stenyxor som verktyg, men i övrigt hade de och deras slÀktingar inte utrÀttat mycket under de drygt tvÄ miljoner Är de funnits pÄ planeten. De kunde inte prata med varandra, hade inga klÀder pÄ kroppen, inga bÄtar, kunde inte fiska, inte sy, inte odla mat och hade inga husdjur.

ÄndĂ„ kom just denna art, Sapiens, hundratusen Ă„r senare ha tagit sĂ„dan kontroll över planeten att nĂ„gra av dem till och med hade kunnat lĂ€mnat den och tagit ett kliv ut pĂ„ en annan himlakropp.

Om utvecklingen fortsatt i samma takt som de första tvÄ miljonerna Är för Homo, eller i samma takt som de första hundrafemtio tusen Ären för Sapiens, hade det inte hÀnt. De hade förmodligen fortfarande suttit dÀr vid sin lÀgereld.

Vad var det som hÀnde?

Det var inte en kroppslig förÀndring. Anatomiskt var de likadana som vi Àr nu.

Accelerationen av mÀnniskans utveckling började dÀr nÄgonstans för hundratusen Är sedan och har accelererat Ànda sedan dess. Först en ganska lÄngsam acceleration, men sÄ för cirka trehundra Är sedan tryckte vi plattan i mattan och mer har hÀnt under de trehundra Ären Àn under trehundra tusen Är tidigare.

SkÀlet till accelerationen för hundratusen Är sedan och trehundra Är sedan Àr densamma.

Hemligheten bakom vÄr framgÄng

Joseph Henrich Àr professor of Human Evolutionary Biology vid Harvard och chef över departementet med samma namn. Han visar i sin bok The Secret of Our Success hur det Àr vÄr kollektiva intelligens som ligger bakom mÀnsklighetens utveckling. Att vi lÀr av varandra, och bygger vÄr kunskap pÄ andras kunskap och dÀrmed hela tiden som kollektiv blir smartare.

Om vi inte lÀr i grupp och inte kan sprida vÄr kunskap riskerar den att hela tiden dö ut. Det blir ett steg fram och ett steg tillbaka. NÄgon kommer pÄ ett sÀtt att göra en bÀttre stenyxa. I bÀsta fall lÀr denna person andra i samma grupp, men om nÄgot hÀnder denna grupp mÀnniskor utan att de spridit kunskapen till en annan grupp, sÄ dör den ut. DÄ fanns det inget sÀtt att ta reda pÄ kunskapen igen. Den var borta, till nÄgon pÄ egen hand uppfann den igen. Inget Google att söka pÄ, inte ens Altavista.

Det mÄste betyda att detta Àndrats för cirka hundratusen Är sedan. Annars hade utvecklingen fortfarande nÀstan stÄtt stilla. Och enda rimliga anledningen till förÀndringen Àr att tillrÀckligt mÄnga mÀnniskor levde tillrÀckligt nÀra varandra under en period, för att kunskap skulle kunna spridas mellan olika grupper.

Den teorin testades av tre andra forskare, Mark Thomas, Adam Powell och Stephen Shennan, i en artikel publicerad i Science. De konstaterar att befolkningstÀtheten i östra Afrika för nittio- till hundratusen Är sedan nÄdde den nivÄ som krÀvdes för att bekrÀfta Henrich teori.

För första gÄngen började idéer spridas bland tillrÀckligt mÄnga mÀnniskor för att mer kunskap skulle överleva Àn dö ut. Kunskap började ackumuleras. MÀnskligheten fick en kollektiv intelligens.

Det borde betyda att den kraftiga accelerationen de senaste trehundra Ären ocksÄ beror pÄ ett ökat spridande av idéer och kunskap?

Demokrati Àr mÀnsklighetens bÀsta uppfinning

Det var precis det som hÀnde. PÄ 1600- och 1700-talet började vi införa demokrati och yttrandefrihet (och en vetenskaplig revolution med en metod för att utvÀrdera idéer.)

Jag visade i förra Premium-artikeln den enorma kollektiva intelligens som kommer av sjÀlvstÀndigt tÀnkande individer, och det var precis det vi fick dÄ.

“Paradoxalt Ă€r bĂ€sta sĂ€ttet för en grupp att vara smart, Ă€r att varje person i den tĂ€nker och agerar sjĂ€lvstĂ€ndigt.”

James Surowiecki i The Wisdom of Crowds.

Fler mÀnniskors idéer blev tillÄtna. Vi testade fler sÀtt att göra saker pÄ. Vi lÀrde oss av varandra, vi förkastade dÄliga idéer och anammade de som var lite bÀttre. Vi hade nu dessutom tryckpressen dÀr vi billigt kunde lagra, massproducera och sprida idéerna.

Denna idĂ©rikedom ledde till Ă€nnu bĂ€ttre, billigare och snabbare sĂ€tt att lagra och sprida idĂ©er. Telegraf, telefon, fonograf, radio, tv, fax, mobiltelefoni, datorer – och internet.

Dave Whamond, Canada, PoliticalCartoons.com

Vi Àr nu vid en tidpunkt dÀr halva mÀnskligheten lever i nÄgon form av demokrati och dÀr halva mÀnskligheten har tillgÄng till internet. Möjligheten att sprida idéer och bygga ny kunskap pÄ gammal kunskap Àr bÀttre Àn nÄgonsin tidigare.

För varje Är som gÄr blir den möjligheten Ànnu större, dÄ fler lÀmnar extrem fattigdom, fler fÄr grundlÀggande rÀttigheter, fler fÄr tillgÄng till skola och möjlighet att sprida sina idéer pÄ internet.

MÀnsklighetens formel visar att framtiden Àr ljus

Möjligheten att fÄ tÀnka fritt och teknik som hjÀlper att sprida idéerna. Det Àr mÀnsklighetens enkla, men sÄ kraftfulla formel.

Det Àr dÀrför sannolikheten för en Ànnu bÀttre framtid Àr större Àn nÄgonsin. Vi har under hundratusen Är gett oss sjÀlva större rÀtt att tÀnka fritt och fler, bÀttre och billigare sÀtt att via teknik sprida idéer. Det finns ingen rimlig anledning till varför den utvecklingen skulle stanna av. TvÀrtom Àr det mest sannolikt att den kommer gÄ snabbare.

DÀrmed Àr det rimligt att framtiden kommer vara ljus.

Det sker emellertid inte genom magi, inte per automatik.

Vi mĂ„ste hela tiden göra oss friare och förbĂ€ttra vĂ„r teknik. Fortfarande lever halva jordens befolkning inte i demokrati. Ännu har hĂ€lften av alla mĂ€nniskor inte tillgĂ„ng till internet. Det Ă€r vĂ„r uppgift att medverka till att alla fĂ„r den möjligheten. DĂ„ kan vi fĂ„ framtiden att komma mycket snabbare.

Mathias Sundin

Det hÀr Àr en artikel för Premium Supporters, öppnad för dig genom deras bidrag till Warp News. LÀs mer om och bli en Premium Supporter.

Mitt TEDx talk om samma Àmne.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.