Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💰 Stora idĂ©er för att tjĂ€na stora pengar - investera i framtiden

💰 Stora idĂ©er för att tjĂ€na stora pengar - investera i framtiden

En faktabaserad optimist ser möjligheter framför alla andra. En möjlighet Àr att investera i företag som skapar en bÀttre vÀrld och samtidigt tjÀnar mycket pengar.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Premium Supporters -  klicka hÀr för att lyssna pÄ artikeln.

Optimists Edge sammanfattat

  1. Den största affÀrsmöjligheten under det kommande decenniet Àr sjÀlvkörande taxi, robottaxi. Utan kostnaden för föraren, el istÀllet för bensin och snabbt krympande batterikostnader kommer transportkostnaderna att minska avsevÀrt och öppna en ny, enorm marknad.
  2. Deep Learning innebÀr att datorer lÀr sig att skriva kod och programmering blir automatisk, snabbare och billigare. Det kommer att driva snabbare utveckling pÄ mÄnga omrÄden.

Optimists fördel i att investera

Genom Optimist’s Edge ser och tar du möjligheter före pessimisterna. En möjlighet Ă€r att investera i företag som gör vĂ€rlden till en bĂ€ttre plats och samtidigt tjĂ€nar mycket pengar.

Att vÀlja rÀtt företag Àr naturligtvis svÄrt, men det hjÀlper att förstÄ exponentiell teknik och inte lyssna pÄ pessimister som tror pÄ sÄnt som att "elbilar kommer alltid att vara för dyra."

I den hÀr artikeln delar jag nÄgra av höjdpunkterna frÄn vÀrldens mest framgÄngsrika investerare i exponentiell teknik, ARK Invest.

Det kommer att bollas mÄnga miljarder och biljoner (1000 miljarder), men bakom siffrorna ligger framsteg för mÀnsklighetens.

Men först lite bakgrund om Cathie Wood och ARK Invest.

ARK Invest och Cathie Wood

ARK Invest Àr ett kapitalförvaltare som grundades 2014 av den erfarna Wall Street-investeraren Cathie Wood.

Tanken bakom ARK Àr att börja med att undersöka teknologier, deras utveckling och konvergens med andra tekniker. Baserat pÄ det försöker de hitta var de stora förÀndringarna kommer ske, disruptionerna pÄ svengelska.

De börjar inte med att analysera enskilda företags finanser eller marknadstrender, som mÄnga andra investerare, utan det kommer först senare i processen.

Galen riktkurs för Tesla - som blev verklighet

ARKs berömmelse kommer frĂ„n Tesla. År 2018 sa de att Tesla-aktien kunde nĂ„ 800 dollar inom fem Ă„r. Vid den tiden var priset cirka 60 dollar.

NÀstan ingen trodde dem, och mÄnga hÄnade dem öppet.

Aktiekursen Àr nu över 800 dollar, efter en ökning pÄ nÀstan 700 procent under 2020.

Att vÀlja en fenomenal aktie gör dig inte till expert, men det Àr inte bara Tesla som utgör deras framgÄng. Jag tror att ARKs strategi för att investera Àr rÀtt och har nÀmnt deras rapporter ett par gÄnger tidigare i mina Warp News-artiklar (före den nuvarande ARK-hypen!)

En annan bra sak med ARK Àr att de delar med sig av sina idéer. Nu har de precis publicerat sina Big Ideas 2021 och hÀr Àr höjdpunkterna frÄn den rapporten.

Deep Learning kan vara vÄr tids viktigaste progamvarugenombrott

Fram till nyligen programmerade mÀnniskor all programvara. Deep Learning, en form av artificiell intelligens, anvÀnder data för att skriva programvaran.

Genom att automatisera skapandet av programvara kan djupinlÀrning accelerera utveckling i flera branscher.

Deep Learning har skapat 2 biljoner dollar i börsvÀrde till och med 2020 och ARK tror att det kommer att addera 30 biljoner dollar ytterligare till det globala börsvÀrdet under de nÀrmaste 15-20 Ären. Som en jÀmförelse har Internet hittills adderat 13 biljoner dollar.

Augmented Reality har börjat skala

De senaste Ären har företag som Snapchat, Facebook och Apple ökat sin augmented reality-investeringar.

År 2022 bör AR-headset av konsumentkvalitet accelerera denna trend.

År 2030 kan AR-marknaden skala frĂ„n under 1 miljard dollar idag till 130 miljarder dollar.

40 miljoner sÄlda elbilar 2025

Elfordon nÀrmar sig samma inköpspris som bensindrivna bilar.

Enligt Wrights lag faller battericellkostnaderna för varje kumulativ fördubbling av producerade enheter med 28%. Den största kostnadskomponenten i en elbil Àr batteriet, sÄ dessa kostnadsminskningar Àr avgörande för att uppnÄ prisparitet med bensindrivna fordon.

ElbilsförsÀljningen kommer öka ungefÀr 20 gÄnger frÄn cirka 2,2 miljoner 2020 till 40 miljoner enheter 2025.

Den största möjliga risken Àr om traditionella biltillverkare inte klarar en tillrÀckligt snabb övergÄng till elektriska och autonoma fordon.

Robotarna kommer att skapa arbetstillfÀllen

RÀdslan Àr att automatisering kommer att förstöra jobb, men ARK tror att det kommer att ge mÀnniskor mer egenmakt samt öka bÄde produktivitet och lönetillvÀxt.

Automation har potential att flytta obetalt arbete till betalt arbete. Till exempel, nÀr mattjÀnster automatiseras, kommer de att förvandla matberedning och matinköp till exempelvis matleverans.

Precis som tvÀttmaskinen frigjorde obetald tid för rengöring av klÀder. Tid som du kan göra nÄgot annat med, till exempel betalt arbete.

Den stora möjligheten: Robottaxi

SjÀlvkörande taxi (tÀnk Uber med sjÀlvkörande bilar och inga förare) kommer att sÀnka kostnaderna för transporter av mÀnniskor till en tiondel av dagens genomsnittliga taxi-kostnad.

Justerat för inflation har kostnaden för att Àga och anvÀnda en personbil inte förÀndrats sedan Model T rullade av det löpande bandet. Det kommer att förÀndras nu.

Det lÀgre priset kommer utvidga den totala marknaden frÄn 150 miljarder dollar i intÀkter till 6-7 biljoner dollar fram till 2030.

Plattformsleverantörer kommer samla lejonparten av dessa intÀkter.

ARK:s efterforskningar tyder pÄ att autonoma plattformar kommer att generera mer Àn 1 biljon dollar i vinst per Är 2030.

Rymdindustrin tar fart

Tack vare utvecklingen inom djupinlÀrning, mobila nÀtverk, sensorer, 3D-printing och robotik, kommer kostnader inom rymdindustrin minska för första gÄngen pÄ Ärtionden.

Ett resultat blir ett kraftigt ökat antal satellituppskjutningar.

Tack vare lÀgre launchkostnader har antalet satelliter som planeras att skickas upp i omloppsbana ökat avsevÀrt.

Totalt sett kunde marknaden för satellitinternet och andra kommunikationssatelliter nÀrma sig 100 miljarder dollar Ärligen pÄ medellÄng sikt.

Den totala rymdmarknaden kommer överstiga 370 miljarder dollar Ärligen Är 2025.

Long-Read-sekvensering av det mÀnskliga genomet

NÀsta generations DNA-sekvensering Àr drivkraften bakom den genetiska revolutionen. Historiskt har shortread-sekvensering dominerat, men nu tror ARK att longread-sekvensering, dÀr hela genomet sekvenseras, kommer öka i snabb takt.

Longread-sekvensering erbjuder överlÀgsen noggrannhet, mer omfattande variantdetektering och en rikare uppsÀttning funktioner Àn shortread.

IntÀkter frÄn longread kommer att vÀxa 82% i Ärlig takt, frÄn 250 miljoner dollar 2020 till cirka 5 miljarder dollar 2025.

Om du tycker att ARKs idéer Àr intressanta rekommenderar jag dig att lÀs hela rapporten.

Mathias Sundin

Artikelbild frÄn SeeYa.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.