Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚕 "Och jag som skulle skaffa höns"

🚕 "Och jag som skulle skaffa höns"

Det Ă€r en klyscha men likvĂ€l sant. Det Ă€r svĂ„rt att tro pĂ„ framgĂ„ng om det inte finns berĂ€ttelser av sĂ„dant i din egen historia. I din egen slĂ€kt. Jag tĂ€nker ofta pĂ„ Åkes snudd pĂ„ omöjliga resa.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

TÀnk pÄ den person som du ser mest upp till. Jag har fÄtt frÄgan mÄnga gÄnger men haft svÄrt att svara. Nej det var en lögn, det Àr bara rockstjÀrnor som fÄr sÄdana frÄgor av överambitiösa journalister.
Vi andra behÄller de vi ser upp till i hemlighet. Ett tag var det hur som helst Astrid Lindgren, hon som fick lÀmna bort sitt barn pÄ grund av fattigdom och social skam, hon som skrev pÄ kvÀllarna efter nattning om döden, för att det behövs barnböcker om döden ocksÄ.

Men jag har nog Ă€ndĂ„ alltid vetat att den jag ser mest upp till av alla Ă€r min morfar Åke, som dog nĂ€r jag var tvĂ„ Ă„r gammal. Jag hann inte lĂ€ra kĂ€nna honom men har hört berĂ€ttelser om honom hela livet. Han hade ett sorts riv inombords. Som hovar som krafsar i marken inför ett lopp.

För nÄgra dagar sedan satt jag i en taxi med en korpulent taxichaufför som började prata med mig. Han var gladlynt men han brann ocksÄ - av iver och idéer. Han delade med sig av sina planer att pressa kommunen pÄ att sÀtta upp laddstolpar strategiskt sÄ att han kunde satsa pÄ eltaxibilar, och han ville rikta in sig pÄ en sÀrskild lokal marknad - och han ville fÄ upp solceller pÄ taket - och vi diskuterade hur han eventuellt kunde börja med drönartransporter.
Han pÄminde mig om min morfar.

TÀnk pÄ den person som haft det största inflytandet pÄ dig.

Morfar vÀxte upp under mycket enkla förhÄllanden. SÄ enkla att han blev retad av barnen i skolan för att han ibland hade hö i skorna istÀllet för stickade strumpor. Han fick börja jobba i skogen som 13-Äring, och sedan blev han drÀng. Han var sÄ liten att hans husbonde lÄnade honom en stor skjorta för att han skulle se större ut.

Men husbonden sĂ„g Åkes potential och lĂ„nade honom en liten summa pengar för att starta sitt eget företag nĂ€r han var i 20-Ă„rsĂ„ldern. Åke köpte en taxibil - och sedan blev det fler. Tillsammans med min mormor byggde han upp ett Ă„keri med flera olika inriktningar inom transport, med fler Ă€n 20 anstĂ€llda. Ibland anstĂ€llde de personer som hade det tufft - för alla ska fĂ„ en chans.

Han var glad, gillade travhÀstar och var en fantastiskt historieberÀttare. Han gick alltid och klippte sig hos sin talangfulla svÄger som inte hade det lika gott ekonomiskt. Han jobbade jÀmt. Och som chaufför var han med om alltifrÄn bilfödslar till dödsfall. En del gamla tanter vÀgrade Äka med nÄgon annan Àn min morfar.

Trots att jag bara har ett enda minne av min morfar Àr det som att jag vet precis hur han var. Minnet Àr frÄn en midsommar och jag kan höra en bullrig, varm och energisk röst Àn idag, 26 Är senare.

NÄvÀl, minnen har en tendens att förstÀrkas men kanske minnet ocksÄ skalar bort det onödiga och tar fram det viktiga.

Åke fick en stroke. NĂ€r han lĂ„g pĂ„ sjukhuset och en dag insĂ„g att hans dagar var rĂ€knade ska han ha sagt "Ă„h, jag som hade tĂ€nkt att skaffa höns". Döden var olĂ€glig, han hade ju planer.

TÀnk pÄ alla sÀtt positivitet driver dig till allt det som Àr fint i livet. SjÀlv har jag försökt att anamma min morfars driv. Men som den millennial jag Àr har det tagit andra former - skrivande exempelvis.

NÀr taxichauffören jag Äkte med stannade utanför mitt hem gick han ut, och sÄg lite skamsen ut, han hade hÀnderna i fickorna och ryckte lite pÄ axlarna.
Jag sade "det viktigaste Àr ju att du inte Àr rÄdlös" och han sade "jag har sÄ mÄnga drömmar, sÄ mÄnga planer, men vi fÄr se".
Men dÄ insÄg jag att det inte var en riktig skamsenhet, inuti brann det lika starkt om inte starkare, utan det var den sorts skamsenhet man visar upp för att ens passion inte ska skrÀmma andra. DÀrför att andra som inte Àr som taxichauffören eller min morfar Àr lite mer modesta.

Att lÀgga planer efter varandra och sy kanten pÄ den ena drömmen till kanten pÄ den andra drömmen, Àr optimism. MÄ det vara solceller eller höns.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.