Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌅 Obama borde kĂ€nna mer hopp

🌅 Obama borde kĂ€nna mer hopp

Medborgare i fria lÀnder Àr rikare, lyckligare och friskare Àn medborgare i ofria lÀnder. Barack Obama borde anvÀnda sina retoriska fÀrdigheter för att öka förtroendet för demokratin och skapa hopp för dess framtid. För, som han brukade sÀga: Det finns inget falskt med hopp.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det var en solig men kall dag i New Hampshire. Efter mer Àn en timmes stillastÄende utomhus kÀndes det riktigt kallt. Jag vÀntade pÄ att se senator Barack Obama pÄ Concord High School. Det var den 4 januari 2008.

Men de kalla fötterna glömdes snart bort nÀr Obama började tala.

Foto: Mathias Sundin.

PÄ den tiden favoriserade jag inte nÄgon speciell kandidat. Obama var ny och spÀnnande, Hillary Clinton verkade vÀldigt kompetent, jag gillade John McCains maverick-stil, Mike Huckabee var hjÀrtlig och underhÄllande och pÄ den tiden hade Rudy Giuliani inte tappat förstÄndet och var en mittenorienterad normal republikan.

Barack Obamas tal den dagen i New Hampshire Ă€r fortfarande, överlĂ€gset, det bĂ€sta talet jag nĂ„gonsin sett live. Det som verkligen tog tag i mig var hoppet. Han kallade sig sjĂ€lv “a hope-monger” och hur de ville hĂ„lla kvar honom lĂ€ngre i Washington för att "koka hoppet ur honom."

Min favoritreplik var nÀr han pratade om falskt hopp:

– Vi har blivit varnade för att ge folket i denna nation falskt hopp. Men 
 det har aldrig funnits nĂ„got falskt med hopp.

Foto: Mathias Sundin.

Trots att han vann i Iowa och drog enorma folkmassor i New Hampshire kom Barack Obama pÄ andra plats, efter Hillary Clinton, i primÀrvalet. Men om du lyssnar pÄ hans tal pÄ valnatten hade du inte kunnat ana det. Det Àr ett av de mest optimistiska och bÀst levererade talen i historien. Det berömda Yes We Can-talet.

Yes, can we?

14 Är, fem mÄnader och tre dagar senare stod en helt annan Barack Obama pÄ scenen vid Copenhagen Democracy Summit. Hans hÄr hade blivit grÄtt och mannen sjÀlv hade blivit 60 Är. Den unga kandidaten var borta, ersatt av en Àldre statsman.

Foto: Alliance of Democracies.

Den hĂ€r gĂ„ngen höll han ett tal om demokrati. Talet och leveransen var eftertĂ€nksam, med lĂ„nga pauser mellan meningarna. Borta var den lysande retoriken – borta var mycket av hoppet.

Han pratade om demokratins ideal, och hur vÀrlden efter andra vÀrldskriget byggde internationella institutioner och Àven utvecklade och gjorde vÄra egna demokratier bÀttre.

– Det var lĂ€nge sedan, sa Obama. Idag kommer abstrakta argument för demokrati inte att övertyga de arbetslösa ungdomarna i utkanten av Paris, kanske inte övertala familjer i norra England som kĂ€mpar för att betala rĂ€kningarna, eller de fördrivna arbetarna i de tidigare fabriksstĂ€derna i den amerikanska mellanvĂ€stern.

Han sa att vi "mÄste bygga om vÄra demokratier och vÄra institutioner sÄ att de fungerar bÀttre för fler mÀnniskor för denna nya tid."

Sedan lade han fram fyra breda omrÄden att fokusera pÄ. Du kan lÀsa texten och se talet hÀr.

Funderar pÄ ett annat tal

Jag satt dÀr i publiken och tÀnkte pÄ ett annat tal. Ett som han kunde ha levererat, ett som jag tror kunde ha haft mycket större inverkan.

Oavsett om du hÄller med Barack Obamas politiska Äsikter Àr han en av historiens bÀsta talare. Och hans bÀsta tal har handlat om hopp och optimism.

TÀnk om han i Köpenhamn hade hÄllit ett hoppfullt, faktabaserat och optimistiskt tal om demokrati.

Tidigare vid Summiten presenterades en rapport som visade hur mycket bÀttre demokratier Àr för sina medborgare.

Det finns ett starkt samband mellan frihet och vÀlstÄnd. Ju mer frihet, desto större chans till vÀlstÄnd och vice versa.

Medborgare i fria lÀnder Àr sex gÄnger rikare Àn medborgare i ofria lÀnder. De lever lÀngre, lyckligare och friskare liv. Deras mÀnskliga rÀttigheter skyddas bÀttre. Miljön Àr renare.

Dessa mycket positiva fakta om demokrati i kombination med Barack Obamas retoriska fÀrdigheter vore en mycket kraftfull blandning.

LÀgg dÀrtill de hundratals unga ledare som han Àr mentor för genom Obama Foundation, ett mycket hoppfullt initiativ.

Det Àr ett recept för positiv förÀndring runt om i vÀrlden.

President Obama lyssnar pÄ en Obama Foundation-ledare.. Foto: Mathias Sundin.

Yes, we can

Det betyder inte att demokrati och demokratiska lÀnder Àr fria frÄn problem och eller att det saknas behov av förnyelse. Jag tror att vi kan fixa de problemen och utveckla demokratin till nÄgot Ànnu bÀttre.

Men för att göra det mÄste vi inse hur vÀl demokratierna faktiskt presterar, och hur vi kan anvÀnda den grunden för att göra dem bÀttre.

Yes, we can.

Finns det nÄgot bÀttre sÀtt att göra det pÄ Àn att kÀnna sig inspirerad, att kÀnna hopp.

För det har aldrig funnits nÄgot falskt med hopp.

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.