Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌎 217 miljoner optimister - dĂ€rför ska vi tĂ€nka större

🌎 217 miljoner optimister - dĂ€rför ska vi tĂ€nka större

Politiker och nationer bör tÀnka större och skapa gemensamma mÄl. Men lÀnder Àr inte det enda sÀttet att fÄ stor pÄverkan: Nu kan vi hitta likasinnade mÀnniskor över hela vÀrlden i globala communities - och tÀnka större tillsammans.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Premium Supporters -  klicka hÀr för att lyssna pÄ artikeln.

En miljard amerikaner

Matthew Yglesias Àr en av grundarna av Vox, en vÀnsterlutande nyhetssajt. Han kom nyligen ut med en ny bok, One Billion Americans: The Case for Thinking Bigger. Inspirationen till boken hittade han norr om grÀnsen, Maximum Canada: Why 35 Million Canadians Are Not Enough av Doug Sanders.

Matthew Yglesias.

Immigration Àr ett hett Àmne i USA, precis som det Àr i Sverige och mÄnga andra lÀnder. Jag tÀnker inte argumentera för en miljard amerikaner eller hundra miljoner kanadensare, utan för att tÀnka större.

Oenighet och debatt Àr avgörande i ett fritt samhÀlle. Men det Àr ocksÄ bra att ibland ha gemensamma mÄl - krossa nazisterna, vinna kalla kriget - som strukturerar oenigheterna.
Och nu stÄr landet inför en mycket verklig utmaning som vi mÄste möta: hög ekonomisk tillvÀxt i Indien och sÀrskilt Kina leder till USA:s relativa tillbakagÄng som stormakt och hotar dess position som vÀrldens ledande supermakt i en inte alltför avlÀgsen framtid.
Amerikanska politiker visar inga tecken pĂ„ att de vill acceptera den tillbakagĂ„ngen, men de föreslĂ„r inte heller vad vi ska göra Ă„t ​​det.

Hur Àr det med framtiden?

HÀr Àr Yglesias pÄ pricken. Lösningen behöver inte vara en miljard amerikaner, men nÄgot stort. Som inte föreslÄs, som inte finns med i debatten.

Detta var ocksÄ en vÀxande kritik som jag hade under mina Är i politiken.

År 2017 var jag mitt partis ekonomisk-politiske talesperson och strax före sommaruppehĂ„llet fattades beslut om budgeten. En sorts mittĂ„rskorrigering av budgeten pĂ„ knappt 1000 miljarder kronor. Innan beslutet sker en debatt i kammaren.

Jag gick tillbaka och kollade vad jag sa, för det hÀr var bara nÄgra veckor efter att jag hade bestÀmt mig för att inte kandidera för omval och istÀllet bygga en organisation som jag nyss hade startat, Warp Institute.

Herr talman! Jag skulle vilja tala om nÄgot som det talas alldeles för lite om i svensk politik, nÀmligen framtiden. Vi har en politisk debatt som ofta strÀcker sig lika lÄngt som nÀsan rÀcker. Vi har en vÀldigt nÀrsynt politisk debatt i det hÀr landet. Detta tror jag Àr farligt, för vi missar möjligheter. Det finns i dag större möjligheter Àn nÄgonsin tidigare för oss som land och för enskilda svenskar.

Estland - startuplandet

Jag tycker att lÀnder bör ha ambitioner, som Sveriges granne Estland. De beskriver ofta sig sjÀlva som en startup och Àr det första landet som erbjuder e-residency. Denna digitala identitet utfÀrdas av regeringen och gör det möjligt för digitala företagare att sköta sin verksamhet var som helst i vÀrlden, helt online.

Är lĂ€nder det bĂ€sta sĂ€ttet att nĂ„ gemensamma mĂ„l?

Men det jag hade börjat inse dÄ var att lÀnder inte nödvÀndigtvis Àr det bÀsta sÀttet att arbeta mot gemensamma mÄl. Det finns andra, Ànnu bÀttre sÀtt, som globala samhÀllen.

Tack vare internet kan vi nu hitta likasinnade mÀnniskor över hela vÀrlden. MÀnniskor som delar vÄra intressen och passioner. Det kan vara ett smalt intresse, som mattan pÄ Portland flygplats. Internet har gjort denna fula (?) matta kÀnd. Den har en Facebook-sida med 12 000 personer i den. Flera företag har börjat sÀlja matt-produkter, som denna t-shirt.

Och dessa underbara strumpor.

Detta Àr mestadels humor, men fet chans att mattan skulle blivit kÀnd och skapat ett community innan internet.

Inte sÄ ensam pÄ planeten

Jag lyssnade pÄ geniet Nick Bostroms sommarprat i P1, författare till Superintelligence. Han vÀxte upp i en industristad i södra Sverige (dÄ som Niklas Boström). Bostrom kÀnde sig ensam, ingen delade hans intressen, som böckerna om de tyska filosoferna han hittade pÄ biblioteket. Men nÀr internet gjorde sitt intÄg insÄg han att tusentals mÀnniskor dÀr ute delade hans intressen och han blev aktiv i den globala transhumanistiska rörelsen.

Globalt kan Àven snÀva intressen utgöra mÄnga miljoner mÀnniskor. Professor Erica Chenoweth har visat att du bara behöver 3,5 procent av en befolkning i en rörelse för att möjliggöra drastiska förÀndringar av samhÀllet.

217 miljoner optimister

Idag Ă€r vĂ€rldens befolkning 7,832 miljarder mĂ€nniskor. 3,5 procent av det Ă€r 217 miljoner. Om vi ​​samlar 217 miljoner faktabaserade optimister i en community, med det gemensamma mĂ„let att fĂ„ framtiden att komma tidigare - tĂ€nk dig vilken enorm pĂ„verkan det skulle ha!

Eftersom vi vet att optimister har fler idéer och Àr mer öppna för idéer frÄn andra kommer denna gemenskap att vara den mest kreativa platsen var som helst, nÀr som helst.

Optimister Àr mer benÀgna att göra nÄgot av idéerna, sÄ denna community blir en bikupa av aktivitet, likt inget annat tidigare.

NÀr du har mer Àn 200 miljoner mÀnniskor att testa idéer pÄ och lansera produkter och tjÀnster för, kommer de bÀsta idéernas framsteg att bli supersnabba.

Att organisera sÄ mÄnga mÀnniskor Àr en enorm och komplicerad uppgift, men det gemensamma mÄlet och inriktningen gör det lÀttare. Du kan fatta beslut med hjÀlp av direkta omröstningar eller tokenbaserade lösningar via blockchain. Alla röstar ocksÄ med fötterna och engagerar sig i projekt som de kÀnner sig inspirerade av.

Global community med global pÄverkan

Jag tror inte att lÀnder kommer försvinna inom nÀrtid och det finns mÄnga positiva aspekter av att ha lÀnder. Men globala communities kommer att fÄ en större roll under de kommande Ären.

NÀr nÄgon lyckas skapa ett stort internationellt community med hundratals miljoner mÀnniskor, liknande det jag kort beskrivit hÀr, kommer effekten att bli enorm.

Vi kan alla dra nytta av att tÀnka större. Möjligheterna till pÄverkan Àr sÄ mycket större nu Àn för bara nÄgra decennier sedan.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.